Четвер, 12 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниНавіть без кондиціонера в аномальну спеку в кімнаті буде прохолодно – що...

Навіть без кондиціонера в аномальну спеку в кімнаті буде прохолодно – що потрібно зробити

Этот материал также доступен на русском языке
Потерпаєте від спеки і не маєте кондиціонера, аби охолодити приміщення? Ми зібрали 10 порад, які допоможуть знизити температуру в приміщенні на кілька градусів. Важливо, що ці способи підходять навіть для періодів відключення електроенергії і не потребують додаткових витрат.

Раніше ми розповідали, як довго буде в Україні аномально спекотна погода.

Штори захистять від сонця

Жалюзі або щільні штори вбережуть кімнату від сонячних променів, а значить – від додатково нагрівання. Тому на день закривайте ними вікна, а на ніч – відкривайте. Так у години спеки температуру в кімнаті, особливо на сонячному боці, буде на кілька градусів нижчою.

Аналогічну дію чинить спеціальна плівка, яка зовні виглядає як фольга, відбиває сонячні промені. Тоді як з кімнати вона має майже прозорий вигляд. Наклеївши її на віконне скло, можна бути певним – у приміщенні буде більш прохолодно, навіть при прямому попаданні сонця.

Зволожене повітря знизить температуру

Знизити температуру в кімнаті допоможуть зволожені у холодній воді речі. Можна розвісити на дверях попередньо намочені рушники. Але стежте, щоб не перестаратися. Занадто висока вологість у приміщенні може зробити ефект сауни.

Вентилятор може виконувати роль кондиціонера

Звичайний вентилятор мало рятує від спеки. Адже у замкненому приміщенні він просто ганяє гаряче повітря. Якщо цього недостатньо для комфортного самопочуття, можна доопрацювати прилад. Достатньо заморозити дві пластикові пляшки з водою, зв’язати їх та повісити на вентилятор. Прилад розганятиме навколо себе повітря з температурою, яку значно знижують заморожені елементи.

Вимкніть додаткові “обігрівачі”

Тепло надходить у приміщенні не тільки із зовні, але й формується всередині. Так, духові шафи, холодильне обладнання та інша побутова техніка під час своєї роботи виробляє певну кількість тепла. Тож для зниження температури варто вимикати прилади, без яких можна обійтися. За можливості, не плануйте випікання в духовці та тривале готування їжі на плиті. Варто також вимикати телевізори, комп’ютери та іншу техніку. Не забувайте також, що традиційні лампи розжарювання здатні навколо себе сформувати високу температуру. Їх варто замінити енергозберігаючими аналогами.

Коли доречно провітрювати приміщення

Якщо ззовні температура вища, ніж у приміщенні, провітрювання не піде на користь. Тому в години спеки тримайте вікна і двері зачиненими. Слідкуйте за своїми термометрами. Як тільки температура на вулиці стане нижчою, ніж у кімнатах, – сміливо відчиняйте все, що можна відчинити. У вечірні години і вночі пам’ятайте про ризик разом зі свіжим повітрям впустити комах – користуйтеся москітними сітками або підручними аналогами.

Кухонна витяжка не тільки для плити

Повітря вищої температури знаходиться зверху. Тому увімкнувши витяжку, можна вивести його частину з кухні. В цей час варто поставити на підлогу тару з льодом або холодною водою. Таким чином у витяжку вилетить більше гарячого повітря, а прохолодне наповнить приміщення.

Охолодіть постіль

Для тих, хто не може заснути через спеку, буде корисним цей лайфхак. Складіть простирадла у поліетиленовий пакет, щільно зав’яжіть і помістіть у холодильник, краще – в морозильну камеру на 15-20 хвилин.. Тут важливо не залишити доступу повітрю, аби білизна не стала вогкою. Перед тим, як лягати спати, застеліть постіль охолодженими простирадлами. Цей спосіб істотно змінить мікроклімат в кімнаті і подарує бажану прохолоду тілу. Також пам’ятайте, що м’які бавовняні тканини роблять постільну білизну теплішою, тоді як шовк або атлас – більш прохолодною.

Вологе провітрювання – віконний кондиціонер

Цікавий спосіб провітрити та охолодити кімнату. Достатньо намочити легку тканину в холодній воді та завісити нею відкрите вікно, коли на вулиці температура нижче, ніж у кімнаті. Суть полягає в тому, що коли повітря проходитиме через холодну вологу тканину, то приноситиме в кімнату більше прохолоди. Зверніть увагу, що тканина не повинна бути надто щільною, щоб добре пропускати повітря.

Вологе прибирання не тільки для чистоти

Протирання поверхонь вологою ганчіркою охолоджуватиме їх, а потім всю кімнату. Щоб зробити воду для такого прибирання максимально холодною, додайте до неї кригу. Змочуйте ганчірку та витирайте всі поверхні.

Килими утримують тепло

Якщо взимку вам приємно ходити по м’яких килимах, то влітку вони можуть стати накопичувачами тепла. Адже прогріваючись, вони довго його утримують і не дозволяють приміщенню охолонути. У спеку варто відмовитися від килимового покриття для підлоги.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні