Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 11 липня — чому цього дня категорично не...

Свята та народні прикмети 11 липня — чому цього дня категорично не можна виливати питну воду

Этот материал также доступен на русском языке
11 липня в Україні відзначають Всесвітній день народонаселення, Міжнародний день ефірних олій, Всесвітній день шоколаду. Християни вшановують пам'ять рівноапостольної Ольги, княгині Київської. Іменини відзначають Аркадій, Олена, Ольга.

11 липня – яке свято відзначають в Україні

11 липня в Україні відзначають Всесвітній день населення. Мета започаткованого ООН свята — привернути увагу до питань народонаселення, програм спільного розвитку, пошуку вирішення спільних проблем. Його девіз — “ніхто не повинен бути забутий” — демографічні дані повинні відображати всю різноманітність людського життя, щоб кожна людина була побачена, могла реалізувати свої права людини і повністю розкрити свій потенціал.

Згідно з підрахунками, у світі зараз проживає близько 7.9 мільйонів людей. В останні роки також збільшилась тривалість життя — до 72,6 року, зменшилася народжуваність (2,5 дитини на одну жінку), прискорилися урбанізація та міграція. Усі ці тенденції впливають на економічний розвиток, зайнятість, розподіл доходів, бідність та соціальний захист.

Також 11 липня відзначають Міжнародний день ефірних олій. Він покликаний привернути увагу до користі ефірних олій для здоров’я. Ефірні олії є концентровані леткі рідини, витягнуті з різних частин рослин. Їх широко використовують у лікувальних та косметологічних цілях, а також для ароматизації приміщень.

Ще одне свято 11 липня — Всесвітній день шоколаду — воно присвячене одному із найпопулярніших виробів із какао. Його фундаторами вважають французів, проте свято поширене і в інших європейських країнах. Цього дня проводять різні фестивалі шоколаду та майстер-класи.

11 липня — яке церковне свято 2024

11 липня 2024 року християни вшановують пам’ять рівноапостольної Ольги, княгині Київської. Вона була родом з Пскова і стала дружиною київського князя Ігоря та матір’ю його сина Святослава. При дворі мала особливий статус та пошану.

Після загибелі князя Ігоря від рук древлян стала фактичною правителькою Київської Русі до сходження на престол князя Святослава. Виявила себе як розумний та жорсткий політик.

Княгиня Ольга увійшла в історію як проповідниця християнства – вона прийняла хрещення у Константинополі та взяла собі ім’я Олена. З Візантії на батьківщину привезла православні ікони та книги, розпочала будівництво храмів. Після смерті княгині її онук Володимир помістив її мощі у першому кам’яному храмі – Десятинній церкві. А в 1547 році її зарахували до лику святих.

11 липня – що не можна сьогодні робити

11 липня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • виливати питну воду — інакше буде посуха;
  • давати в борг (гроші, хліб, сіль) — інакше з дому піде фінансове благополуччя;
  • хвалитися успіхами — до невдачі;
  • шити, в’язати;
  • лаятися з близькими.

11 липня — що заведено робити цього дня

Наші пращури 11 липня розпочинали польові роботи, зокрема — заготівлю сіна. Також у цей день було заведено ходити до лісу по ягоди та гриби, збирати перший урожай овочів та фруктів та робити з них заготівлі на зиму.

Згідно з місячним посівним календарем, 11 липня 2024 року — сприятливий період, щоб збирати молоду картоплю, цибулю, моркву, зелень, редис і горошок. Зібрані овочі довго зберігатимуться і добре збережуть смак. Рекомендується також присвятити ці дні прополюванню бур’янів та боротьбі зі шкідниками. Можна білити та обрізати дерева, вносити органічні добрива, робити прищеплення та щеплення. Краще відмовитися від застосування мінеральних підживлень та отрутохімікатів у ці дні.

11 липня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • дозріває чорниця — настав час косити жито;
  • худоба збивається в купу — до негоди;
  • стара кішка починає грати – до дощу;
  • голки будяка розм’якли і не колються — до дощу;
  • дощ – до теплої осені;
  • на сосні багато шишок — до гарного врожаю ячменю.

11 липня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини у цей день за новим церковним календарем відзначають Аркадій, Олена, Ольга.

Вас також можуть зацікавити новини:

Деякі пенсіонери можуть збільшити розмір пенсійних виплат: як це зробити

Час затягувати пояси: чи світить пенсіонерам індексація пенсій у майбутні три роки (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні