Новини

Багато хто навіть не здогадується, але ці звичайні продукти зберігають здоров’я і продовжують молодість

Раніше ми розповідали, чи корисне вживання сала для жінок.

Лікарі радять бути особливо уважними до свого харчування в старшому віці. Рекомендують обмежити вживання трансжирів, цукру та солі. Поряд з цим дієтологи наполегливо радять їсти більше овочів, фруктів та злаків. Крім того, вони визначили ряд продуктів, які незамінні для підтримки здров’я організму людям після 50.

Ягоди

Вони дають нутрієнти – речовини, які організм використовує для виживання, зростання та розмноження. Ягоди дуже корисні для судин, серця, суглобів, шкіри, травної системи. А харчові волокна та вітаміни дуже важливі людям після 50 років. Ягоди позитивно впливають на роботу мозку та покращують пам’ять, чим захищають від хвороби Альцгеймера та деменції. Зберігати зір допомагає чорниця завдяки вітаміну В2.

Здоровій людині слід з’їдати 300 г сезонних ягід на день. Але одна порція має становити не більше 150 г, щоб не навантажувати травну систему.

Листові овочі

Салат айсберг, капуста, рукола, шпинат, листовий салат, петрушка – це лише невеликий перелік найбільш поширених в Україні листових овочів. Дієтологи називають цю групу продуктів однією з найкорисніших, яка доступна широкому колу споживачів. Адже листові овочі знижують ризик захворювань серцево-судинної системи і навіть розвитку певних видів раку. Тому людям після 50 років вони дуже показані для споживання.

Кожного дня слід їсти 300 грамів овочів, включаючи і листові, поділивши їх на 3-4 прийоми їжі.

Риба

Риба – це високоякісний білок. Вона також містить омега-3 жирні кислоти, вітаміни D та B12. Також риба багата на кальцій, калій, фосфор, залізо, цинк, йод і магній.

Відповідно до принципів тарілки здорового харчування рибні страви варто споживати 2-3 рази на тиждень. Це зменшить ризик серцево-судинних захворювань, знизить артеріальний тиск та ризик інсультів та серцевої недостатності.

Горіхи та насіння

Горіхи є джерелом поліненасичених жирних кислот омега-3. Тому покращують пам`ять і концентрацію уваги, а ще – знімають стрес. Вітамін В, магній і незамінні амінокислоти дуже важливі для функціонування організму після 50 років. Насіння у раціоні діє як антиоксидант.

Дієтологи рекомендують з’їдати 4-6 штук волоських горіхів на день дорослим людям, а після 50 років цю кількість зменшити до 3-4 ядер. Приблизно півжмені насіння варто додавати в щоденний раціон.

Кисломолочний сир

Дуже важливий продукт у харчуванні після 50 років. У складі білку казеїну містяться амінокислоти. Казеїн сприяє ліпідному обміну та знижує рівень холестерину в крові. Кисломолочний сир також містить кальцій та фосфор, а тому корисний для зубів, нігтів, волосся, кісткової тканини та нервової системи.

Дієтологи радять не перевищувати добову норму споживання сиру: 200-300 г буде достатньо.

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі на вівторок, 17 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Яких заходів вживати?

16/09/2024 21:31
  • Статті

Чому голова болить “на погоду”, або як атмосферний тиск впливає на здоров’я

Комфортним для людини вважається нормальний атмосферний тиск – 760 мм ртутного стовпа. Зміна у більший…

16/09/2024 20:51
  • Статті

Економимо і готуємо вдома ароматні суміші приправ: які трави знадобляться

Прованські, італійські трави - це назва сумішей середземноморських кухонних трав, які можна використовувати для посилення…

16/09/2024 19:59
  • Статті

Чи можна їсти фрукти перед сном: більше шкоди чи користі – що кажуть лікарі

Яблучко чи один банан перед сном – це добре, але вживання великої кількості фруктів на…

16/09/2024 18:49
  • Новини

Освоюємо кухні світу: варимо іспанський швидкий суп – і відчуваємо жар іспанського літа

Коли хочеться чогось новенького, незвичного чи навіть екзотичного - саме час відкрити кухонну книгу на…

16/09/2024 17:56
  • Статті

Чи правильно нараховано пенсію: чи варто звертатися до суду

Не дуже великі пенсії, високий прожитковий рівень, високі та зростаючі ціни, інфляція – все це…

16/09/2024 16:49