Середа, 24 Липня, 2024
ГоловнаДачаНе викидайте запліснявілий хліб – він допоможе вам істотно збільшити врожай

Не викидайте запліснявілий хліб – він допоможе вам істотно збільшити врожай

Этот материал также доступен на русском языке
Щоб уникнути впливу хімічних препаратів на продукти і поліпшити врожай, досвідчені городники використовують для підживлення часом найнесподіваніші продукти.

Для цієї ефективної підгодівлі зовсім не обов’язково купувати в магазині хліб, можна використовувати зрізані скоринки, підсохлі шматочки і запліснявілі буханки. Усе це в умілих руках перетвориться на найцінніше добриво.

Чим корисний хліб на городі

Незважаючи на те, що в хлібі є азот і фосфор та інші елементи, він не такий вже й поживний, оскільки корисні речовини містяться в ньому в досить малих кількостях.

Однак річ у тім, що хліб живить корисні мікроорганізми і стимулює їхню діяльність. А ось вони в цьому разі набагато ефективніше постачають рослини поживними речовинами.

Відмінний результат хлібний настій показав на таких культурах:

  • огірках, 
  • помідорах,  
  • полуниці, 
  • ягідних чагарниках.

При цьому часник, цибуля, картопля таке підживлення не люблять.

Раніше ми писали про перевірений метод укорінення рослин.

Як приготувати добриво з хліба

Найчастіше хлібний настій готують із 300-400 грамів чорного хліба і 5 літрів води. Для того, щоб його приготувати потрібно:

  1. Залити шматочки хліба водою.
  2. Встановити вантаж, щоб вони не спливали. 
  3. Дати настоятися в теплому місці протягом 5-7 днів.
  4. Процідити настій і розбавити його водою до 10 літрів.

Отриманий засіб використовують для поливу під корінь або обприскування листя. 

Для підживлення огірків у настій додають 10 мл йоду на відро. Томати під час плодоношення потребують фосфору і калію, тому в настій додають золу або кісткове борошно.

Смородина любить крохмаль, тому в добриво разом із хлібом закладається картопляна шкірка.

Поливають рослини цим засобом приблизно кожні півтора-два тижні.

Чи можна використовувати хліб із цвіллю

Часом дачники побоюються, що цвіль може нашкодити рослинам. Але це не так. Річ у тім, що ті цвілеві гриби, які з’являються на хлібі, навпаки, корисні для городніх рослин.

Вони продукують антибіотик, який:

  • оздоровлює ґрунт, 
  • інгібує деякі патогенні мікроорганізми,
  • захищає кореневу систему рослин. 

Деякі дачники просто кладуть хлібні кірки в лунки при посадці або розкладають під мульчею. Але в цьому разі є ризик, що таке частування може стати приманкою мишей.

Вас також можуть зацікавити новини:

Пенсіонер VS Пенсійний фонд: на чий бік став Верховний суд у справі про реформу 2017 року (відео)

Не розраховуйте на пенсію: яку базову допомогу запровадить уряд (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні