Неділя, 23 Червня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні змінять правила компенсації за пошкодження або втрату житла: що буде...

В Україні змінять правила компенсації за пошкодження або втрату житла: що буде по-новому

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну з Росією покинути свої домівки були змушені близько 5 млн українських громадян. Розповідаємо, як зміниться процедура отримання компенсації за пошкоджене або знищене житло внаслідок воєнних дій.

У Верховній Раді в першому читанні було ухвалено законопроєкт №11161, що встановлює порядок компенсації за знищене та пошкоджене майно на територіях, де тривають бойові дії чи були тимчасово окуповані.

Що передбачає законопроєкт №11161

Проєкт закону №11161 було зареєстровано у Верховній Раді 10 квітня 2024 року. 4 червня 2024 року парламент розглянув документ у першому читанні та ухвалив його за основу, встановивши необхідність подовжити термін підготовки та доопрацювати окремі положення.

Раніше ми писали, які пільги на освіту та відпочинок для дітей переселенців встановив уряд.

Згідно з пояснювальною запискою законодавців, ухвалення законопроєкту №11161:

  • підтримає соціально-економічне становище ВПО,
  • поліпшить умови життя та адаптації переселенців,
  • прискорить інтеграцію ВПО в нові територіальні громади.

Один зі співавторів законопроєкту Василь Мокан заявив, документ зробить простішою процедуру отримання компенсації за пошкоджене житло, тобто “виправить певні правові прогалини”.

“Оскільки на деокупованих територіях українці мають можливість отримати компенсацію за втрачене житло, то для наших співгромадян із зони бойових дій або тимчасово окупованих територій такого алгоритму досі прописано не було”, – зазначив Мокан.

Що зміниться завдяки законопроєкту №11161

Автори проєкту закону пропонують:

  • відмовитися від обстеження знищеної або пошкодженої нерухомості в місцях, де відбуваються воєнні дії або тимчасово окупованих РФ;
  • розглядати пошкоджені об’єкти на ТОТ як знищені;
  • спростити процедуру отримання компенсації за такі об’єкти для ВПО, які залишили території, що входять до встановленого переліку.

На думку народного депутата, “що довше триває війна – то більше РФ знищує майна українців”.

“З одного боку, держава разом із міжнародними інституціями фіксує злочини рашистів, які будуть враховані у вигляді репарацій і рано чи пізно компенсовані країною-агресором. З іншого – нам потрібно підтримати наших співгромадян, які втратили житло, і дати їм можливість інтегруватися в життя в нових громадах”, – стверджує Мокан, наголосивши, що “компенсація за знищене житло сприятиме цьому процесу”.

Вас також можуть зацікавити новини:

Не розраховуйте на пенсію: яку базову допомогу запровадить уряд (відео)

Масштабна афера: усі пенсії після 2017 року обчислені неправильно (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні