Неділя, 30 Червня, 2024
ГоловнаНовини9 червня: свята та історичні події цього дня

9 червня: свята та історичні події цього дня

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 9 червня 2024 року. 160-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року лишається 206 днів.

Які свята відзначають 9 червня

Загальні:

9 червня – Міжнародний день друзів, святкування якого можна поєднати з Днем пускання мильних бульбашок.

Ще цієї неділі відзначають День Дональда Дака, День магічних кіл та Міжнародний день натуриста або, як його ще називають, День нудиста.

В Україні сьогодні відзначається День працівників легкої промисловості.

Церковні:

У церковному календарі 9 червня цього року – Тиждень 6-й після Великодня, про сліпого.

Цей день в історії

  • У 1534 році Жак Картьє відкрив річку Святого Лаврентія.
  • 9 червня 1822 року у США запатентували штучну щелепу. Патент отримав лікар-винахідник із Нью-Йорка Чарльз Грем. Звичайно, штучні зуби існували й набагато раніше – їх виготовляли із золота, слонової кістки чи навіть зубів гіпопотамів. Однак саме Грем першим використав для цього штучний матеріал – пластмасу.
  • 9 червня 1847 року російський імператор Микола I підписав вирок, яким Тараса Шевченка віддали у солдати.

Шевченко отримав найжорсткіший вирок із винесених у справі Кирило-Мефодіївського братства, адже, за свідченнями дослідників, імператор вважав його особистим ворогом. Таку ворожість поет викликав у володаря своєю поемою «Сон». Тож Микола I не просто відправив Шевченка до солдатів, але власноруч зробив приписку до вироку: «під найсуворіший нагляд і із забороною писати та малювати»

  • 9 червня 1866 року на Закарпатті біля села Княгиня впав метеорит, який отримав назву за назвою цього населеного пункту.

Метеорит мав загальну вагу понад 500 кілограмів, і досі є найбільшим зі знайдених у Європі новітньої історії. При проходженні через атмосферу він вибухнув на висоті 40 км над землею, розпавшись більш ніж на 1200 шматків. І цим викликав короткочасний метеорний потік. Уламками засипало площу в радіусі до 5 км. Найбільша частина метеориту загальною вагою майже 280 кг приземлилася за 8 кілометрів від села Княгиня, на схилі гори Стінка. При ударі камінь розколовся на дві приблизно рівні частини. Їх знайшов за кілька днів на глибині близько двох метрів мешканець села Василь Кривяник. Згодом метеорит у нього викупив місцевий лісничий Антон Покірний – за два воли. Сам Покірний вигідно перепродав «камінь із неба» Віденському імператорському музею. Нині це музей природознавства, де метеорит зберігається досі.

  • 9 червня 1898 року Китай передав в оренду Великобританії на 99 років частину Гонконгу – територію на півночі Цзюлунського півострова та острів Лантау (Нові Території).
  • 9 червня 1934 року вважається днем ​​народження Дональда Дака. Цього дня на екрани вийшов мультфільм «The Wise Little Hen» («Маленька розумна курочка»), де найвідоміше каченя світу грало поки що «роль другого плану».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні