Четвер, 4 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 6 червня – чому цього дня в жодному...

Свята та народні прикмети 6 червня – чому цього дня в жодному разі не можна скаржитися на проблеми

Этот материал также доступен на русском языке
6 червня в Україні відзначають День журналіста, річницю підриву Каховської ГЕС, Всесвітній день боротьби із хворобою Вернейля, День кінотеатру просто неба. Вшановують пам'ять преподобного Віссаріона, чудотворця Єгипетського та преподобного Іларіона Нового. Іменини відзначають Віссаріон, Єлисей, Юхим, Іларіон, Іона, Софрон, Сусанна, Фекла.

6 червня – яке свято відзначають в Україні

6 червня в Україні відзначають День журналіста – щорічне професійне свято працівників засобів масової інформації в Україні. Було засноване в 1994 році на підтримку ініціативи делегатів І Всеукраїнського з’їзду редакторів газет та журналів. 6 червня було обрано не випадково — саме цього дня 1992 року Спілку журналістів України прийняли до Міжнародної федерації журналістів.

Також 6 червня – річниця підриву Каховської ГЕС. Саме цього дня 2023 року, близько 2:50 ночі, російські війська підірвали дамбу Каховської ГЕС, що призвело до екологічної катастрофи — приблизно 80 населених пунктів було затоплено. У зоні лиха опинилися близько 16 тисяч людей.

Також 6 червня відзначають Всесвітній день боротьби із хворобою Вернейля. Його мета — підвищити поінформованість про безпечну для життя, але неприємну хворобу — гнійне запалення апокринових потових залоз, що в основному набуває хронічного характеру. Вона характеризується появою хворобливих конкрецій та абсцесів на шкірі.

Також 6 червня відзначають День кінотеатру просто неба. Саме цього дня в 1933 році в Камдені, штат Нью-Джерсі, було відкрито перший у світі кінотеатр просто неба. Тоді будівництво такого кінотеатру коштувало 33 тисячі доларів, а квитки — по 25 центів за машину та кожну людину.

6 червня – яке церковне свято 2024

6 червня вшановують пам’ять преподобного Віссаріона, чудотворця Єгипетського та преподобного Іларіона Нового.

Віссаріон, єгипетський чудотворець — єгиптянин, який ще в юності прийняв християнську віру і вів благочестиве життя. Щоб краще впізнати чернече життя, мандрував святими місцями і відвідував пустельників, вивчаючи правила чернечого життя. Невдовзі прийняв постриг і став учнем преподобного Ісидора Пелусіота. Після цього прийняв на себе обітницю безмовності, їв їжу один раз на тиждень, а іноді залишався без їжі та пиття по 40 днів.

Здобув дар чудотворень від Господа: міг насолодити гірку воду, викликати дощ, переходити річки, виганяти бісів. Більшу частину життя святий провів просто неба в молитовному самоті і помер у глибокій старості.

Преподобний Іларіон Новий народився у благочестивих батьків і вже у 12 років звернувся в чернецтво в Ісіхійській обителі поблизу Візантії, а звідти перейшов у Далматську обитель. Глибоко шанував свого Богоносного співім’янка — преподобного Іларіона Великого і прагнув його наслідувати, тому був прозваний Іларіоном Новим. Протягом восьми років був ігуменом монастиря. Після сходження на престол імператора-іконоборця Леа Вірменина преподобний Іларіон, який відмовився хулити ікони і звинуватив імператора в брехні, зазнав багатьох катувань — його кинули в в’язницю, морили голодом і жагою.

Після смерті Льова Вірменина наступний імператор Михаїл II Косномовний звільнив преподобного Іларіона з ув’язнення, і святий оселився у відокремленій келії. За імператора-іконоборця Феофіла преподобного заточили на острові Афусії. Повернула його із заслання свята імператриця Феодора. Помер преподобний Іларіон у 845 році.

6 червня – що не можна сьогодні робити

6 червня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • займатися тяжкою роботою: прати, прибирати, працювати на городі;
  • відмовляти у милостині;
  • скаржитися на проблеми — інакше їх побільшає;
  • позичати гроші — інакше цих грошей не побачите;
  • зривати чи купувати квіти — до розриву стосунків.

6 червня – що заведено робити цього дня

Наші пращури вірили, що цього дня незаміжні дівчата повинні полити овочі — це допоможе навернути любов, досягти успіху в любовних справах.

Також вважалося, що цього дня шипшина має особливу силу, тому молоді дівчата вмивалися настояною на шипшині водою, щоб зберегти молодість та красу.

Згідно з місячним посівним календарем, 6 червня 2024 року — дні молодика, будь-які види робіт у саду та на городі не рекомендуються.

6 червня — народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • голосно кричать птахи в саду — до дощу;
  • різке похолодання — до поліпшення погоди;
  • вранці немає роси на траві — до дощу;
  • ясний та спекотний день — до хорошого врожаю зернових;
  • багато комарів — до посухи у липні;
  • дощ — до хорошого врожаю грибів.

6 червня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Віссаріон, Єлисей, Юхим, Іларіон, Іона, Софрон, Сусанна, Фекла.

Вас також можуть зацікавити новини:

В Україні збільшився розмір однієї із доплат до пенсії — які суми встановлено

Обмеження переказів із картки на картку: які ліміти встановить Нацбанк (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні