Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 5 червня – чому цього дня не можна...

Свята та народні прикмети 5 червня – чому цього дня не можна виходити на вулицю

Этот материал также доступен на русском языке
5 червня в Україні відзначають Всесвітній день охорони навколишнього середовища, Всесвітній день бігу, Міжнародний день боротьби з незаконним та нерегульованим рибальством, День повітряних куль. Вшановують пам'ять святого священномученика Доротея, єпископа Тирського. Іменини відзначають Василина, Віктор, Галина, Дорофій, Ігор, Кіндратій, Костянтин, Леонід, Ніка, Павло, Федір.

5 червня – яке свято відзначають в Україні

5 червня в Україні відзначають Всесвітній день охорони навколишнього природного середовища. Покликаний привернути увагу до проблем довкілля по всій планеті. Відповідно до Конвенції ООН боротьби з опустелюванням, 40% земель планети деградує. Якщо не вжити термінових заходів, то вже до 2050 року від посух можуть постраждати понад 75% населення планети. Тому однією із цілей ООН на найближче десятиліття є відновлення екосистем. Гасло цього дня у 2024 році — “Наша земля. Наше майбутнє. Ми” — цього року Всесвітній день навколишнього середовища присвячений відновленню земель, припиненню процесу опустелювання та підвищенню стійкості до посухи.

Також 5 червня відзначають Всесвітній день бігу. Це свято відзначають кожну першу середу червня і було засноване легкоатлетичним співтовариством у США. У 2016 році набув офіційного статусу і тепер святкується у всьому світі. Метою цього дня є популяризація бігу як способу підтримки здоров’я та гарної форми.

Також 5 червня відзначають Міжнародний день боротьби з незаконним та нерегульованим рибальством. Саме цього дня у 2016 році набула чинності Угода про попередження, стримування та ліквідацію незаконного та нерегульованого рибальства.

Ще одне свято 5 червня — День повітряних куль. Саме цього дня в далекому 1783 році брати Монгольф’є підняли в небо першу повітряну кулю, якій вдалося пролетіти близько двох кілометрів.

5 червня – яке церковне свято 2024

5 червня святкують Преполовіння — одне з найдавніших християнських свят, яке відзначається на 25 день після Великодня і за 25 днів до Трійці. Радість про Воскреслого Господа з’єднується у святі з очікуванням сходження Духа Святого на апостолів. За традицією цього дня відбувається мале освячення води.

5 червня вшановують пам’ять святого священномученика Доротея, єпископа Тирського. Він був містом Тира Фінікійського під час гонінь на християн при імператорі Діоклітіані. Священномученик благополучно ховався і повернувся до рідного міста за правління імператора Костянтина Великого і керував своєю єпархією близько 50 років.

За правління Юліана Відступника, який почав знову переслідувати християн, прийняв мученицьку смерть. На той час йому було близько 100 років. Священномученику Дорофію деякі приписують складання “Синопсису” — зібрання сказань і житій святих пророків і апостолів.

5 червня – що не можна сьогодні робити

5 червня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • спостерігати за чужою роботою – до невдач у справах;
  • ремонтувати щось — все буде марно, за кілька днів річ знову зламається;
  • витрачати великі суми;
  • виходити на вулицю — інакше можна залучити нещастя та хвороби;
  • знайомитися з новими людьми — можуть принести біду;
  • сперечатися навіть із дрібниць — можна сильно зіпсувати стосунки з людиною;
  • користуватися ножем, ножицями, голкою, сокирою та іншими гострими предметами – підвищений ризик уколів.

5 червня – що заведено робити в цей день

У свято Преполовіння освячують воду, освячують одна одну водою.

Цей день вважається особливо вдалим для лікування болю в ногах та спині – можна приймати ванни та робити масаж.

Згідно з місячним посівним календарем, 5 червня 2024 року — дні молодика, які вважаються несприятливими для будь-яких видів робіт у саду та на городі.

5 червня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • сонячна та ясна погода — до сонячної та ясної першої половини літа;
  • дощ — до хорошого врожаю грибів та ягід;
  • багряна зоря — до грози;
  • зоряне небо — до сонячної та теплої погоди;
  • небо затягнуте хмарами — до похмурої погоди.

5 червня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Василина, Віктор, Галина, Дорофій, Ігор, Кіндратій, Костянтин, Леонід, Ніка, Павло, Федір.

Вас також можуть зацікавити новини:

В Україні збільшився розмір однієї із доплат до пенсії — які суми встановлено

Обмеження переказів із картки на картку: які ліміти встановить Нацбанк (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні