Користь чорної кави для здоров’я
Захищає серце
На думку вчених з Університету Колорадо, які досліджували дані понад 15 000 респондентів, порівняно з людьми, які не п’ють кави, на кожну додаткову чашку кави, випиту на тиждень, ризик серцевої недостатності падає на 7%, а ризик інсульту – на 8%. Про це пише The Telegraph.
Як вважають дослідники, цей ефект досягається завдяки понад сотні біологічно активних сполук, які містяться в напої. Наприклад, поліфеноли зменшують окислювальний стрес, який виникає за дисбалансу корисних і шкідливих молекул в організмі, та запалення, захищаючи серце від ушкоджень.
Раніше ми писали, чому корисно пити воду з лимоном вранці.
Знижує ризик діабету 2 типу
Дослідники з Гарвардського університету вивчили результати 28 попередніх досліджень і з’ясували, що у людей, які випивають одну чашку кави на день, ризик розвитку діабету 2 типу зменшується на 8%. З кожною випитою чашкою це число збільшувалося, досягнувши 33% зниження серед тих, хто випивав шість чашок кави щодня.
На думку вчених, кислоти, які містить напій, можуть позитивно впливати на рівень цукру в крові, а високий вміст магнію дає додатковий захист.
Запобігає хворобам Альцгеймера та Паркінсона
Канадські вчені у своєму дослідженні припустили, що цей ефект можуть надавати феніліндани, які утворюються під час обсмажування зерен кави. Є дані, що ці сполуки перешкоджають накопиченню білків під назвою амілоїд і тау, які токсично впливають на клітини людського мозку.
Попереджає рак
Також учені з’ясували, що деякі види раку, особливо рак печінки та матки, рідше трапляються у тих, хто віддає перевагу ароматному напою. Знайдено підтвердження того, що кава може захищати від раку ротової порожнини та шкіри.
Згідно із твердженням професора Коллінза, такий ефект спричиняють два фітонутрієнти, що містяться в каві – кафестол і кахвеол. Вчені виявили, що кавова і хлорогенова кислоти також перешкоджають розвитку раку, нейтралізуючи вільні радикали.
Бореться з депресією
Китайські дослідники з’ясували, що ризик розвитку депресії падає на 24% у любителів, які випивають щонайменше 4 чашки кави щодня. Вчені вважають, що це пов’язано з тим, що кофеїн підвищує рівень нейротрансмітерів у мозку, таких як дофамін, відомий як гормон щастя.
Контролює вагу
За даними останніх досліджень учених з Ноттінгемського університету, крім того, що чорна кава містить мінімум калорій, вона ще й підвищує здатність організму спалювати калорії тим, що активізує бурий жир.
Подовжує життя
Австралійські вчені за 10 років вивчили дані близько 450 000 осіб і виявили, що респонденти, які випивають 2-3 чашки кави на день, отримали на 27% менше шансів померти завчасно. Як стверджують автори наукової роботи, за цим ефектом стоїть не кофеїн, а кавова і хлорогенова кислота.
Полегшує головний біль
Команда вчених з Оксфордського університету довела, що вживання парацетамолу або ібупрофену під час головного болю здатне зменшити біль на 25%. Однак респонденти, які приймали ці препарати разом із кофеїном, відзначали, що рівень болю в них знизився вдвічі.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не може розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. Редакція не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. Також редакція не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.
Вас також можуть зацікавити новини:
Обмеження переказів з картки на картку: які ліміти встановить Нацбанк (відео)
Помилки молодості: про що шкодують українці після виходу на пенсію – відеоопитування