Субота, 6 Липня, 2024
ГоловнаНовиниЦіна важливого для українців продукту зростає: якою вона буде на внутрішньому ринку

Ціна важливого для українців продукту зростає: якою вона буде на внутрішньому ринку

Этот материал также доступен на русском языке
На світовому ринку відзначається зростання цін на продукти. Як незабаром зміниться ціна на один із найважливіших для українських споживачів продуктів, розповідаємо в цьому матеріалі.

Як змінилася ціна на соняшникову олію

Вартість сировини для виробництва соняшникової олії стала більшою майже на 5%. Це, своєю чергою, стимулює експорт продукту до інших країн і може стати причиною подорожчання на українському ринку.

Згідно із заявою Всеукраїнської аграрної ради (ВАР), темпи вивезення соняшникової олії з нашої країни істотно збільшилися. Так, у травні український експорт склав 620 тонн соняшникової олії, але очікується, що в літні місяці кількість експорту може впасти.

Раніше ми писали, що в Україні поширюють фальшиві купюри.

Підвищений попит на олію став причиною зростання закупівельної вартості соняшнику. В Україні ціна на нього вже досягла 18 100-18 200 грн/т. За прогнозами аналітиків, на початку наступного року вартість сировини може зрости на 4,2-4,7% і, відповідно, перетнути позначку 19 тисяч грн/т.

Чому дорожчає соняшникова олія

Як вважають в аграрній раді, на подорожчання соняшнику вплинули два основні чинники:

  • обмеження пропозиції через війну в Україні;
  • відновлення експорту через порти в лютому-березні та, як наслідок, зменшення запасів соняшнику.

“Основними виробниками соняшникової олії у світі є РФ та Україна. Росія експортує більшість своєї продукції до Китаю, тоді як інші країни-покупці звертаються до України, де пропозиція обмежена. Це призводить до зростання цін на соняшникову олію”, – пояснюють аналітики.

За їхніми словами, оскільки запаси сировини на заводах зменшилися, підприємства готові платити за неї відносно високу ціну і працювати навіть із мінімальним прибутком в очікуванні нового сезону постачання.

Вас також можуть зацікавити новини:

Чи законно знижують розмір пенсії: які є хитрощі та нюанси під час нарахування (відео)

Пенсіонерам почали повертати гроші: Пенсійний фонд визнав помилку (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні