Четвер, 4 Липня, 2024
ГоловнаКомуналкаУкраїнцям доведеться заплатити до 400 гривень за лічильники: хто має розщедритися

Українцям доведеться заплатити до 400 гривень за лічильники: хто має розщедритися

Этот материал также доступен на русском языке
Чому українці мають заплатити за лічильники та чи можна без цього обійтися.

Одна з комунальних послуг, якою користується більшість українців, — це водопостачання. Вартість води оплачується за лічильниками і дуже важливо, щоб вони були справними. Для цього їх потрібно періодично перевіряти.

Раніше ми розповідали, на скільки планують підвищити тарифи на електрику.

Перевірка лічильників гарячої та холодної води є обов’язковою процедурою, яку потрібно проводити раз на чотири роки. Це передбачено Законом України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”.

Під час перевірки лічильника фахівець встановлює точність вимірювання приладом та можливість його подальшої експлуатації. У разі виявлення неточностей лічильник ремонтують чи замінюють.

Як перевірити лічильник

Перевірку лічильника повинен ініціювати сам споживач, звернувшись до спеціальних служб у встановлені терміни. Важливо, що послуга з перевірки лічильників є платною. Така послуга коштує:

  • 372 гривні — майстер водоканалу зніме лічильник, встановить на час перевірки перехідник, даючи можливість користуватися водою. Після перевірки майстер встановить лічильник назад та опломбує його;
  • 396 гривень доведеться заплатити, якщо лічильник доведеться міняти на новий;
  • у 237 гривень коштуватиме демонтаж та монтаж лічильника, якщо споживач захоче віддати прилад на перевірку не водоканалу, а іншому підприємству;
  • 111 гривень коштує розпломбування та опломбування приладу, при цьому споживач має самостійно зняти лічильник та обрати підприємство, яке проведе перевірку.

Що буде, якщо вчасно не перевірити лічильник

Якщо вчасно не перевірити лічильник, водоканал не прийматиме його показники. Перші три місяці платити доведеться за середніми показниками за попередні місяці, а далі за нормами водоспоживання, встановленими в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як маломобільним пенсіонерам пройти ідентифікацію та не втратити пенсію

Влада хоче зібрати з українців сотні мільярдів: які податки планують підвищити (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні