Четвер, 4 Липня, 2024
ГоловнаКомуналкаДоведеться сильно заощаджувати: на скільки планують підвищити тарифи на електроенергію

Доведеться сильно заощаджувати: на скільки планують підвищити тарифи на електроенергію

Этот материал также доступен на русском языке
Українцям доведеться платити за електроенергію більше, а споживатиме менше. Що повідомляють експерти щодо нових тарифів.

Тарифи на електроенергію в Україні зростуть уже з 1 червня. І хоча постанови Кабінету Міністрів із затвердженими тарифами ще немає, експерти вже називають очікувані ціни.

Раніше ми розповідали, як платити за газ по-новому.

Скільки доведеться платити за електрику з 1 червня

Як повідомлялося раніше, тариф на електроенергію планували підняти до 3,5-4 грн/кВт-година. Однак перший заступник голови парламентського комітету з енергетики Олексій Кучеренко 28 травня повідомив про підвищення до 4,8 грн/кВт-годину. За його словами, у разі підвищення тарифу 4,8 грн/кВт-год населення українці додатково заплатять величезну суму в розмірі близько 65 млрд гривень на рік. 70% цієї суми отримає “Енергоатом”, а 30% — “Укргідроенерго”.

“Куди і як вони можуть використати ці гроші і як це допоможе відновленню зруйнованої енергетики практично, незрозуміло”, — каже експерт.

Втім, у Міністерстві енергетиці України наголошують, що реальна ринкова вартість електроенергії становить 8 грн/кВт-година.

Єдиного тарифу для всіх не буде

Важливою зміною є повернення диференційованих тарифів за електроенергію. Тобто буде визначено обсяг, не перевищуючи який споживачі платитимуть за нижчим тарифом. Якщо ж ліміт буде перевищено, доведеться заплатити набагато більше. Така диференціація була до 1 червня 2023 року.

Однак тоді обсяг споживання для оплати за нижчим тарифом становив 250 кВт*год на місяць. Наразі ж, за словами експертів, цей обсяг хочуть зменшити до 100 кВт*год. Це при тому, що за статистикою НКРЕКУ, середній розмір споживання електроенергії на сім’ю становить 168 кВт*год на місяць. Тобто тарифи значно зростуть для більшості українців.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як маломобільним пенсіонерам пройти ідентифікацію та не втратити пенсію

Влада хоче зібрати з українців сотні мільярдів: які податки планують підвищити (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні