Субота, 6 Липня, 2024
ГоловнаНовиниРосіяни можуть відкрити ще один новий фронт: яку галузь готується наступ

Росіяни можуть відкрити ще один новий фронт: яку галузь готується наступ

Этот материал также доступен на русском языке
Чи є загроза відкриття чергового фронту та наступу російських військ. Експерти оцінили ситуацію.

Росія 10 травня відкрила новий фронт північ від Харківської області. За словами експертів, може бути відкрито ще один фронт в іншій області.

Раніше ми розповідали, що відбулося на фронті за останню добу.

Фронт може бути відкритий на Сумщині, де вже зараз ворог тримає угруповання військ. Про це нагадав речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону. За його словами, противник, як і раніше, тримає свої підрозділи, сили та кошти вздовж кордону в Сумській області і може продовжувати їх нарощувати.

За словами військових експертів, зараз там знаходиться від 10 до 15 тисяч російських військових, і вони можуть розпочати наступ. Про це сказав і президент України у своєму зверненні у неділю, 27 травня.

Ситуація на Сумщині зараз

Інформація про можливість відкриття фронтів на півночі Харківської області та на Сумщині з’явилася ще у квітні. Після початку наступу в Харківській області поставлених цілей щодо просування та захоплення територій досягнуто не було.

За словами військово-політичного оглядача групи “Інформаційний опір” Олександра Коваленка, росіяни планували просуватися зі швидкістю 8-10 км на добу у напрямку села Липці та міста Вовчанська, проте вже з першої доби змогли просунутися лише від 1 до 3 км на цих напрямках. 

Також військові експерти зазначають, що кількість російських військ на Харківському напрямку становить від 35 до 40 тисяч осіб, що значно більше за ймовірну кількість угруповання в Сумській області. Враховуючи ці два чинники, військові експерти сумніваються, чи почнуть росіяни наступ у Сумській області. 

Проте з кінця минулого року в регіоні активно діють диверсійно-розвідувальні групи супротивника, які намагаються викрити місце розташування українських військових. Але явної концентрації на певних ділянках таких груп немає, крім того, їх швидко виявляють.

Звідки росіяни можуть розпочати наступ у Сумській області

За словами військових експертів, як і у випадку з Харківською областю, метою наявності угруповань російських військ у Сумській області та їх можливого наступу може бути прагнення розтягнути Сили оборони з інших ділянок фронту, зокрема Донецької області. 

За словами Андрія Демченка, на цьому напрямі росіяни поки не мають достатнього угруповання, яке теоретично могло б досягти якоїсь стратегічної мети або, наприклад, дійти до Сум. Якщо російські війська почнуть наступ у Сумській області, цілком ймовірно, що вони почнуть рух із російського міста Суджа, звідки йде дорога у напрямку Сум. Так вони вже вдиралися на територію України 2022 року.

За словами Олександра Коваленка, у такому разі є загроза для прикордонних сіл Новеньке та Басівка або, якщо росіяни рушать дещо на захід, — для населених пунктів Журавка, Василівка та Володимирівка.

Експерти також називають ще два варіанти початку наступу:

  • з міста Рильська – район села Козине та селища Хомутівка (Курська область) – район села Троєбортне (Брянська область), звідки окупанти теж наступали у 2022 році. Через ці населені пункти проходять величезні дороги на територію Сумської області;
  • з території Білгородської області.

Вас також можуть зацікавити новини:

Умови виходу на пенсію змінять: що потрібно знати майбутнім пенсіонерам  

Влада хоче зібрати з українців сотні мільярдів: які податки планують підвищити (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні