Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 18 травня – чому цього дня обов'язково печуть...

Свята та народні прикмети 18 травня – чому цього дня обов’язково печуть вівсяне печиво

Этот материал также доступен на русском языке
18 травня в Україні відзначають День науки. Православні вшановують пам'ять мученика Феодота Анкірського і семи святих дів. Іменини відзначають Денис і Олександра. У народному календарі Федот Вівсяник. Цього дня не потрібно допускати, щоб у будинку були бруд і безлад.

18 травня – яке свято відзначають в Україні

У третю суботу травня в нашій країні відзначають День науки. Свято було започатковано 1991 року і стало символом визнання внеску українських учених у будівництво нашої держави.

Свято нагадує про необхідність інвестицій у наукові дослідження, освіту та інновації, які є основою майбутнього процвітання української нації та ключем до успішного майбутнього України.

Також 18 травня з 1977 року мільйони людей відзначають Міжнародний день музеїв. Музеї є інститутами на службі у суспільства та його розвитку. Цього дня багато музеїв у різних країнах світу відчиняють свої двері для всіх охочих абсолютно безплатно, готують нові експозиції, тематичні лекції та фестивалі, екскурсії, наукові читання. Не пропустіть сьогодні можливість дізнатися більше про історію людства і відвідайте будь-який найближчий музей.

А ще двічі на рік відзначають Міжнародний день астрономії. Весняне свято відзначається цього року 18 травня. Астрономія вивчає фізичну природу, розташування, рух, походження та еволюцію небесних тіл і систем та покликана пояснити людям усі явища, що відбуваються у Всесвіті. Вітаємо зі святом усіх любителів і шанувальників астрономії!

Крім того, у третю суботу травня відзначають День сусіда в столиці України. Це час, коли люди виходять зі своїх квартир і будинків, щоб зустрітися віч-на-віч із тими, хто мешкає по сусідству, і поділитися радістю спілкування. Свято створює чудову можливість побудувати більш дружню, солідарну та турботливу спільноту, в якій кожен почувається як вдома. Поспілкуйтеся сьогодні з сусідами та постарайтеся частіше посміхатися один одному!

18 травня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять святих отців сімох Вселенських соборів, а також мученика Феодота Анкірського і семи святих дів

Вселенські собори зазвичай збирали, коли наставали складні часи в церкві та потрібно було зробити якийсь серйозний вибір. Загалом православна церква визнає сім Вселенських соборів, які називають “стовпами Церкви”. На них було встановлено головні догмати та основи християнського віровчення. Загалом у цих семи соборах узяли участь понад 2 тисячі єпископів і священників, усіх їх молитовно згадують 18 травня.

Феодот, Текуса, Фаїна, Клавдія, Матрона, Іулія, Олександра і Євфрасія були християнами та проповідували християнську віру. Коли римська влада почала гоніння проти перших християн, то Феодот приймав у своєму готелі гнаних вірян. У цей час на суд до правителя міста привели сімох літніх християнок, яких хотіли змусити зректися віри, але не змогли зломити волю навіть після тортур. І тоді їх усіх засудили до страти. Феодот, побачивши уві сні старшу з них, Текусу, поховав мучениць, але сам був схоплений і страчений за це. 

18 травня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • шити та вишивати – робота не задасться,
  • починати нові справи – вони не принесуть успіху,
  • викидати їжу – краще віддати її тваринам.

Не можна допускати, щоб цього дня в будинку були бруд і безлад.

Також цього дня краще відкласти важливу розмову з начальством, зміну роботи та переїзд, а також великі покупки.

18 травня – що заведено робити цього дня

Цього дня до святого Феодота, якого вважають помічником весни, звертаються з проханнями про багатий урожай.

На Феодота Вівсяника сіяли овес і льон. Цього дня традиційно готують вівсяну кашу і випічку, наприклад, вівсяне печиво, щоб довго зберігати молодість і здоров’я.

Також 18 травня в центрі уваги наших предків був дуб. Його вважали деревом Перуна і під його кроною приносили жертви богам. Біля дерева проводився обряд на вірність і непорушність сімейного союзу. Для цього молоді бралися за руки та обходили дуб тричі. Вважається, що народжені 18 травня живуть довго, черпаючи у дуба життєву силу та енергію. 

18 травня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • чайки ввечері кричать – до теплої погоди;
  • листя обсипається з дуба – буде неврожайний рік
  • сонце опускається в серпанок – чекай дощу;
  • дуб уже випустив листя, а ясен ні – до посушливого літа;
  • зозуля довго без зупинки кукує – до тепла;
  • сонце на заході блідне – до дощу.

18 травня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Давид, Матрона, Павло, Семен, Фаїна, Федот, Христина, Юлія, Андрій, Денис, Петро, Олександра, Клавдія, Ірина та Яків.

Вас також можуть зацікавити новини:

Щомісяця зникає 100 тисяч пенсіонерів – шокуючі цифри Пенсійного фонду (відео)

Революційний пенсійний закон ухвалено: як тепер враховуватимуть стаж (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні