Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаДачаОбов'язково зробіть це на грядках з помідорами – і врожай збільшите у...

Обов’язково зробіть це на грядках з помідорами – і врожай збільшите у рази: перевірено

Этот материал также доступен на русском языке
Більшість сортів та гібридів томату сильно гілкуються і утворюють велику кількість бічних пагонів, які називають пасинками. Чи потрібно їх видаляти?

Активне зростання пасинків починається під час початку цвітіння. Тому важливо видаляти їх, щоб переключити сили рослини зі зростання на зав’язування, налив та дозрівання плодів.

Раніше ми розповідали, на яких грядках не можна вирощувати томати.

Видалення проводять регулярно протягом вегетації у міру появи пасинків, приблизно один раз на тиждень. Вони легко виламуються вранці, при наповненому тургорі, коли їхня довжина досягає 4-5 сантиметрів.

Пасинки, що переросли, стають волокнистими, втрачають крихкість і важко ламаються, видаляють тільки ножицями. В результаті утворюються великі рани, які служать “воротами” для проникнення інфекції.

Низькорослі сорти та гібриди, які формують у 2-3 пензлі, можна не пасинкувати, вони самі себе обмежують. Видаляють тільки 2-3 нижні листочки разом з пасинками, чим покращується провітрювання куща.

Потужні пасинки під нижнім пензлем низькорослих томатів залишають, після чого кущ підв’язують до опори. До речі, саме цей пасинок залишають на високорослих томатах, якщо хочете формувати рослину у два стебла. Після формування та підв’язування проводять профілактичну обробку проти фітофторозу контактно-системним фунгіцидом, наприклад, «Цілителем».

Перерослі пасинки сортів або гібридів томату можна поставити на тиждень-півтора в банку з водою, щоб отримати додаткову розсаду, що вкоренилася.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні