Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатВодіям дають 10 днів, що потрібно встигнути зробити, інакше доведеться заплатити більше

Водіям дають 10 днів, що потрібно встигнути зробити, інакше доведеться заплатити більше

Этот материал также доступен на русском языке
Ця норма в Україні з'явилася не сьогодні, але багато водіїв просто втрачають можливість суттєво заощадити.

Йдеться про штрафи. Так, за деякі види порушень Правил дорожнього руху водії можуть сплатити на 50% менше.

Раніше ми розповідали, що водії можуть отримати штраф за непоінформованість.

Але є одна важлива умова – зробити це потрібно протягом 10 днів із дня, коли було вручено або була відмова від вручення ухвали. Таке право надається згідно з ч.1 ст.300-1 КУпАП.

Але не за всі штрафи можна сплатити зі знижкою.

Знижка можлива лише для адміністративного стягнення за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, що зафіксовано в автоматичному режимі, або порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване у режимі фотозйомки (відеозапису).

Категорії штрафів за порушення Правил дорожнього руху в Україні

Штрафи за порушення правил дорожнього руху поділяються на три категорії:

  • ті, що зафіксовані органами національної поліції до власників автомобілів в автоматичному режимі за допомогою камер автоматичної фіксації за перевищення швидкості руху;
  • зафіксовані інспекторами з паркування власників автомобілів за порушення правил зупинки, стоянки, паркування, зафіксовані в режимі фотозйомки або відеозапису;
  • ті, які зафіксовані співробітниками поліції до водіїв у неавтоматичному режимі, тобто такі порушення правоохоронці виявляють на місці зупинки автомобіля.

За які штрафи можна сплатити лише 50% від загальної суми

Отримати знижку на сплату штрафу у розмірі 50% можна виключно до штрафів, накладених безпосередньо на автовласників за порушення правил дорожнього руху:

  • зафіксовані органами національної поліції в автоматичному режимі камерами автоматичної фіксації за перевищення швидкості руху;
  • зафіксовані інспекторами паркування за порушення правил зупинки, стоянки, паркування, зафіксовані в режимі фотозйомки або відеозапису.

Також важливо наголосити і на тому, що до яких штрафів не застосовується знижка 50%.

Якщо порушення було встановлено безпосередньо на місці зупинки автомобіля в неавтоматичному режимі, то доведеться сплачувати всю суму.

Зазвичай інформація про знижку є в постанові, тому якщо ви не знайшли в постанові про порушення позначку, що цей штраф можна сплатити зі знижкою в 50%, то значить, сума оплати буде повною, на такий штраф знижка не поширюється.

Джерело: Дорожній адвокат

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні