Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаДеякі споживачі заплатять майже 9 гривень: кому електроенергія обійдеться втричі дорожче

Деякі споживачі заплатять майже 9 гривень: кому електроенергія обійдеться втричі дорожче

Этот материал также доступен на русском языке
Енергетики попередили українців, що деяким із них доведеться заплатити за світло значно більше. Кого зачеплять такі тарифи, і як уникнути такої вартості електрики, розповідаємо в цьому матеріалі.

Хто заплатить за світло втричі дорожче

За даними, наданими Вінницяобленерго, споживачі, які крадуть електроенергію стали платити за це набагато більше. Тепер тариф за вкрадені кіловати став утричі вищим за звичайний – від 6,03 до 8,79 грн/кВт*год залежно від періоду. Відповідно, крадіжка 50 кВт*год обійдеться охочим “заощадити” до 439,5 грн замість 132 грн.

“Раніше в розрахунку акта про порушення застосовувався тариф, за яким споживач розраховувався за електрику. Зараз це ціна витрат обленерго на купівлю 1 кВт*год електроенергії, а також вартість її розподілу та передачі”, – повідомили енергетики.

Раніше ми писали, що споживачам доведеться платити за опалення влітку.

Чому за крадіжку електрики доведеться платити більше

Річ у тім, що тарифи на передачу і розподіл струму затверджуються НКРЕКП і не змінюються. Але середня закупівельна ціна електроенергії визначається постфактум і щомісяця цифри можуть бути досить різними.

“Наприклад: у 2023 році ця ціна змінювалася в межах від 3,17 до 5,07 грн/кВт*год без ПДВ. Відповідно досить у широких межах змінювався і тариф для розрахунку за актами про порушення: від 6,03 до 8,79 грн/кВт*год”, – пояснили в обленерго.

Ось і виходить, що ті, хто крадуть електроенергію, у разі їх виявлення заплатять за використану електрику за ціною, набагато вищою за ринкову.

 “Для побутових споживачів ціна виходить майже втричі вищою – не 2,64 грн/кВт*год (затверджений тариф на електроенергію), а від 6,03 до 8,79 грн/кВт*год”, – попередили енергетики.

За їхніми словами, краще дотримуватися правил споживання електроенергії, адже заощадити, порушуючи їх, не вийде.

Вас також можуть зацікавити новини:

Перерахунок пенсій з 1 квітня: чому працюючі пенсіонери не отримають підвищення виплат (відео)

Кожен виживає, як може: на чому економлять українські пенсіонери – відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні