Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатВік не звільняє від податку: пенсіонери теж платитимуть за квадратні метри (відео)

Вік не звільняє від податку: пенсіонери теж платитимуть за квадратні метри (відео)

Этот материал также доступен на русском языке
Щороку українці мають платити податок на житло, навіть якщо це житло вони придбали вже давно. Якщо у вас є зайві квадратні метри у квартирі або ви маєте якийсь великий будинок, нехай це стара будівля десь у селі, все одно у 2024 році доведеться заплатити цей податок. Інакше справа може дійти до суду, коли стягнення буде зроблено в примусовому порядку.

У новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін відповідає на такі запитання: 

  • Хто повинен платити податок на житло?
  • У скільки українцям обійдуться зайві квадратні метри?
  • Коли саме треба платити податок на нерухомість?
  • Хто звільнений від податку на житлоплощу у 2024 році?

Негласно це називається податок на розкіш, проте система нарахування змушує сплачувати однаково цей податок і тих, хто володіє елітним маєтком, і тих, хто має старий великий будинок із такою самою площею.

Податок на нерухомість 2024 – за що потрібно платити

Оподаткуванню підлягають: 

  • квартири площею від 60 м²,
  • будинки площею від 120 м², 
  • інші типи житлової нерухомості, зокрема їхні частки від 180 м².

Цей податок іде до місцевого бюджету, тому конкретний розмір податку визначається рішенням сільської, селищної або міської ради залежно від місця розташування нерухомості.

Податок на нерухомість 2024 – скільки доведеться платити

Дізнатися податкову ставку у своїй області можна, зокрема, на сайті податкової служби. За законом ставка податку розраховується у відсотках від мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного року і не може бути меншою, ніж 1,5% за м².

Оскільки у 2024 році податок сплачується за 2023 рік, то враховують мінімальну заробітну плату, яка була станом на січень минулого року, у 2023 році вона становила 6 700 грн. Тобто за кожен зайвий м² доведеться заплатити 100 грн 50 коп.

Наприклад, якщо у вас квартира 80 м², то сплатити податок доведеться за зайвих 20 м² – це буде 2 010 грн. А у 2025 році за таку квартиру потрібно буде сплатити вже 2 130 грн, бо мінімалка вже зросла до 7 100 грн станом на 1 січня 2024 року.

Якщо ж у вас є будинок 200 м², то доведеться заплатити за 80 зайвих м². Це у 2024 році за 2023 рік коштуватиме вже 8 040 гривень.

Якщо нерухомість розділена між членами сім’ї, то ліміт застосовується для кожного з них.

Тут важливий нюанс. Припустимо, у будинку 200 м² проживають 4 людини, він записаний на чотирьох, поділений і приватизований. Тобто одна частка належить чоловікові, ще одна – дружині, дві частки – двом дорослим дітям. Таким чином кожен володіє часткою в розмірі 50 м². Жоден із членів сім’ї не повинен нічого платити в цьому випадку.

А ось якщо цей будинок записаний тільки на одну людину, то тоді доведеться сплатити податок 8 000 грн. 

Також потрібно знати, що за занадто великі житлові площі (квартира понад 300 м² або будинок понад 500 м²) потрібно буде сплатити додатково ще 25 000 грн після сплати 1,5% податку за кожен зайвий квадратний метр.

Податок на нерухомість 2024 – коли потрібно платити

Про те, коли потрібно сплачувати податок і хто звільняється від нього, у новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін.

Вас також можуть зацікавити новини:

Пенсійний вік в Україні 54 роки? Коли українці зможуть вийти на пенсію (відео)

Квітень 2024: що зміниться з початку місяця для пенсіонерів і не тільки для них (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні