Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаДачаНе надумайте обробляти сад навесні цим популярним препаратом - зробите тільки гірше

Не надумайте обробляти сад навесні цим популярним препаратом – зробите тільки гірше

Этот материал также доступен на русском языке
Навесні разом із деревами прокидаються різні шкідники та хвороби, тому садівники відразу ж поспішають провести обробку саду, але не усі препарати можна застосовувати навесні, коли дерева почали вегетувати.

Так, досвідчені дачники назвали препарат, від застосування якого краще відмовитися навесні, інакше можна зробити лише гірше.

Раніше ми розповідали, яка рослина повинна рости поряд  з виноградом.

Цей препарат – залізний купорос, або сульфат заліза, який є одним із найпоширеніших і ефективних засобів для боротьби з грибковими захворюваннями рослин, такими як борошниста роса, чорна плямистість та іржа. Однак його використання навесні може виявитися шкідливим як для рослин, так і навколишнього середовища.

Навесні рослини тільки починають активно рости і розвиватися після зимового періоду спокою, їхній імунітет і опірність до хвороб ще не на висоті. Нанесення залізного купоросу на ніжні пагони та листя може спричинити опіки та пошкодження, погіршити стан рослин та послабити їх захисні функції.

Крім того, навесні в саду активно відбувається цвітіння, бджоли та інші корисні комахи розпочинають роботу. Залізний купорос є токсичною речовиною, яка може потрапити на квіти та нектар, отруїти комах та спричинити порушення процесу запилення та плодоношення.

Нарешті, залізний купорос має негативний вплив на ґрунт та навколишнє середовище. При тривалому використанні він може накопичуватися у ґрунті, викликати його забруднення та руйнувати біологічну рівновагу.

Натомість використання залізного купоросу навесні рекомендується звернути увагу на альтернативні методи захисту рослин від грибкових захворювань. Наприклад, можна використовувати біологічні препарати на основі мікроорганізмів чи натуральні засоби. Таким чином, можна забезпечити безпечну та ефективну боротьбу з хворобами рослин у саду, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу та здоров’ю рослин.

Кращий час для обробки саду залізним купоросом – пізня осінь або напровесні до розпускання бруньок, поки рослини знаходяться в зимовій сплячці.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні