П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДачаФітолампи не знадобляться: як виростити розсаду томатів здоровою за допомогою секретного прийому

Фітолампи не знадобляться: як виростити розсаду томатів здоровою за допомогою секретного прийому

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні ми поділимося з вами секретом догляду за розсадою томатів. Завдяки цим порадам розсада неодмінно виросте міцною, здоровою і тішитиме вас урожаєм.

Час дозрівання

Багато дачників помилково думають, що чим раніше вони посіють насіння томатів на розсаду, тим швидше дозріє врожай. Оптимальний вік розсади томатів 50-60 днів. І ще 5 днів потрібно закласти на проростання насіння.

Раніше ми писали, як правильно доглядати за персиком навесні.

Підготовка насіння

Спершу потрібно замочити насіння у світло-рожевому розчині марганцівки, потім залишити насіння на ніч, щоб розчин знищив клітини патогенних грибків, які можуть перебувати на оболонці насіння. Однак, враховуйте, що покупне насіння, як правило, вже протруєне від захворювань. Після замочування в марганцівці насіння потрібно промити та загорнути у вологу тканину. Вдень насіння тримають у теплому місці за температури 18-20 °С, а на ніч прибирають у холодильник, де має бути 0-1 °С. І так протягом 5-7 днів. При цьому важливо щоразу розгортати тканину й оглядати насіння, щойно воно почало наклеюватися – час висаджувати. Загартування насіння таким чином дасть змогу рослинам надалі протистояти негоді. Адже часом навіть улітку нічні температури бувають досить низькими.

Підготовка ґрунту

Ґрунт краще готувати самостійно. Оптимальний склад – суміш дернової (лугової) землі з перегноєм у пропорції 1:1. До відра такого ґрунту потрібно додати 1 склянку золи для захисту насіння від хвороб. Але перед тим, як заповнити ґрунтом ящики або стаканчики, його потрібно прожарити в духовці. Для цього треба насипати на лист землю шаром 5 см і витримати 1 годину при температурі 180 °С, яка знищить патогени.

Умови вирощування

Температура 

До появи пагонів температура повітря має бути на рівні 20-25 °С. Але щойно з’являться пагони, розсаду томатів потрібно прибрати в більш прохолодне місце: протягом 5 днів вдень температура має бути 10-15°С, а вночі – 6-7°С. 

Саме такі низькі температури на початковому етапі розвитку рослин допомагають отримати здорову розсаду з розвиненою кореневою системою. Потім розсаду потрібно поставити в тепліше місце, де вдень буде 18-25°С, а вночі 8-10°С.

Світло

Томати дуже люблять світло, тому найвдаліше для них місце – підвіконня з південного боку.

Живлення

Розсаду томатів підживлюють двічі:

  • Перший раз: через 20 днів після появи пагонів. 
  • Другий раз: за 7-10 днів до посадки. 

Розчин в обох випадках готують однаковий – на 10 л води: 

  • 1 чайна ложка аміачної селітри, 
  • 2 ст. ложки суперфосфату,
  • 1 ст. л. сульфату калію.

 

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні