Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаГрошіБудьте обережні, щоб не втратити гроші – які гривневі купюри підробляють найчастіше

Будьте обережні, щоб не втратити гроші – які гривневі купюри підробляють найчастіше

Этот материал также доступен на русском языке
У Нацбанку підрахували, скільки і яких саме фальшивих купюр гривні вилучили минулого року. Про те, яких купюр варто уникати, щоб не зазнати збитків, розповідаємо нижче.

За даними Національного банку, в Україні найчастіше фальшивими виявляються банкноти старого зразка номіналом 100, 200 і 500 гривень.

Скільки фальшивих гривень в Україні

Згідно зі статистикою НБУ, на 1 млн штук дійсних банкнот гривні в середньому припадало близько 2,1 підроблених. Порівняно з євро, фальшивих гривень не так багато. Як стверджує Європейський центральний банк, такий показник у країнах Європейського Союзу 2023 року становив близько 16 банкнот євро, що майже у вісім разів вище. 

Раніше ми писали, що у Нацбанку хочуть оновити правила обміну пошкоджених банкнот.

Які купюри підробляють найчастіше

За увагою фальшивомонетників лідирують банкноти:  

  1. 200 гривень.
  2. 500 гривень.
  3. 100 гривень.

На ці них припадає 93% усіх фальшивих гривневих купюр.

За статистикою, у 2023 році підробки гривень нового зразка становили всього 18% від загальної їхньої кількості, вилученої в банківській системі України. Тобто на 1 млн дійсних банкнот нового зразка кількість припадає всього лише 0,4 фальшивих.

Щодо іноземної валюти, то, за даними НБУ, за 2023 рік банки та фінансові установи по всій Україні вилучили з обігу менш ніж сімсот підроблених банкнот іноземної валюти. Слід зазначити, що у 2022 році цей показник був меншим, а саме близько 600 банкнот. Очікувалося, що найбільш популярними серед підробок були долари, які склали 97% від загальної кількості підроблених банкнот іноземної валюти. На євро припадає лише 3%. Найчастіше зловмисники підробляли банкноти номіналом у 100 і 50 доларів. Що стосується євро, то найпопулярнішими виявилися банкноти номіналом у 50 і 200 євро.

Вас також можуть зацікавити новини:

Квітень 2024: що зміниться з початку місяця для пенсіонерів і не тільки для них (відео)

Кожен виживає, як може: на чому економлять українські пенсіонери – відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні