П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУ деяких регіонах українцям встановлено надбавку до пенсії у розмірі 20% -...

У деяких регіонах українцям встановлено надбавку до пенсії у розмірі 20% – хто зможе отримувати

Этот материал также доступен на русском языке
Розмір пенсії залежить не лише від стажу, заробітної плати, надбавок, є ще один важливий момент, про який мають знати пенсіонери. Так, деякі українці можуть отримувати на 20% більше.

«Я переселенка з 2014 року, довгий час прожила в Харкові, але тепер хочу переїхати до родичів до Закарпатської області. Чула, що там пенсіонери отримують на 20% більше, чи так це і чи зможу я оформити таку доплату?» – написала українка, родом із Донецької області.

Раніше ми розповідали, кому з 1 квітня перерахували пенсії.

Ми вже неодноразово про це розповідали. Справді, пенсіонери, які мешкають у гірських населених пунктах, які визнані такими офіційно, мають право на 20% надбавку до пенсії.

Причому це стосується і переселенців, які перебралися до гірської місцевості. Про це повідомляє Головне управління Пенсійного фонду України у Закарпатській області.

“З 1995 року набрав чинності закон про статус гірських населених пунктів. Оскільки наша область географічно в переважній більшості гірська, понад 190 населених пунктів мають цей статус”, – зазначили у ПФУ.

До гірських населених пунктів відносяться міста, селища міського типу, селища, сільські населені пункти, розташовані в гірській місцевості, що мають недостатньо розвинені сферу застосування праці та систему соціально-побутового обслуговування, обмежену транспортну доступність.

Якщо людина постійно проживає у гірському населеному пункті або навчається, або працює, то їй до пенсії встановлено підвищення.

“Законом передбачено встановлену надбавку до пенсій 20% від основного розміру пенсій”, – повідомили фахівці.

Як отримати надбавку до пенсії у розмірі 20%

Отримати таку надбавку можуть не лише українці, які працювали та живуть у гірській місцевості, а й пенсіонери-переселенці, які переїхали під час війни до гірських регіонів.

Для отримання надбавки пенсіонеру потрібно оформити статус мешканця на території гірського населеного пункту та отримати відповідне посвідчення.

Це легко вирішується при зверненні до місцевих органів влади або до Центру надання адміністративних послуг.

Нагадаємо, що згідно із Законом “Про статус гірських населених пунктів в Україні”, розмір державних пенсій, стипендій та всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які мають статус працюючого, що проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського, збільшується на 20%. Наприклад, якщо ваша пенсія становить 3000 гривень, розмір доплати буде 600 гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні