Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та прикмети 3 квітня – що сьогодні потрібно зробити, щоб увесь...

Свята та прикмети 3 квітня – що сьогодні потрібно зробити, щоб увесь рік було багато сил та енергії

Этот материал также доступен на русском языке
3 квітня в Україні відзначають День народження мобільного телефону. Православні вшановують пам'ять преподобного Микити Сповідника. Іменини відзначають Микита і Юлія. У народному календарі День Водяного. У цей день не потрібно нічого позичати.

3 квітня – яке свято відзначають в Україні

3 квітня в усьому світі відзначають День народження мобільного телефону. Цього дня був представлений перший мобільний телефон, поява якого перевернула світ і ознаменувала епоху зв’язку на відстані. Хоча перший мобільний телефон важив близько кілограма і мав розміри, порівнянні з цеглою, він став точкою відліку для розвитку сучасних технологій зв’язку. Сьогодні мобільні пристрої можуть не тільки дзвонити. Вони стали центром нашого цифрового життя, надаючи доступ до інтернету, соціальних мереж, мультимедійного контенту і багато чого іншого.

Також 3 квітня здавна відзначають День Водяного або Водопол. Вважалося, що цього дня дух води прокидається від зимової сплячки. Дух води наділений великими здібностями, він керує всім підводним царством і у своїй стихії непереможний. На Водопола люди виконували багато обрядів, щоб Водяний проявив свою милість. День пробудження Водяного символізує весняне пробудження природних сил, початок нового життєвого циклу у всіх водоймах. 

3 квітня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують ікону Божої Матері “Нев’янущий Цвіт” і пам’ять преподобного Микити Сповідника, ігумена Мідікійського.

Ікона “Нев’янущий Цвіт” або “Благоуханний Цвіт” стала однією з найшанованіших святинь і одним із найкрасивіших образів, який випромінює ніжність і радість. Оригінал ікони знаходиться в Греції на стіні в монастирі Преображення. Існує багато іконографічних канонів образу. Пресвяту Богородицю зображують до пояса або сидячою на престолі, але обов’язково присутні квіти у вазонах або в гірляндах. Найчастіше Діву Марію зображують із білою лілією, яка символізує непорочність. 

Микита Сповідник в юності прислуговував у церкві, а згодом прийняв чернецтво в Мідікійському монастирі. Потім він став пресвітером, а пізніше й ігуменом обителі. Преподобний Микита мав дар зцілення. За імператора Лева Вірменина Микиту Сповідника відправили до в’язниці за те, що він викривав єретиків та іконоборців. Але навіть там він невпинно молився і творив чудеса. Святі мощі преподобного також мають здатність зцілювати. 

3 квітня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • прати та сушити білизну – до неприємностей,
  • брати гроші в борг – до кінця року будете в боржниках,
  • смітити та лаятися біля водойм,
  • виливати в річки й озера відходи, 
  • шуміти біля води,
  • залишати немитий посуд на ніч.

Триває Великий піст 2024 року, тим, хто постить, цього дня дозволяється гаряча їжа без олії.

3 квітня – що заведено робити цього дня

Молитва до ікони “Нев’янущий Цвіт” дає сили та наставляє на праведний шлях, допомагає зберегти красу і молодість. Перед образом просять розради в горі, розв’язання сімейних проблем. Дівчата моляться про щасливе заміжжя, жінки – захистити сім’ю від негараздів. Раніше цією іконою благословляли в день весілля молоду наречену. 

За народними повір’ями у Водопіл належить пригостити водяного хлібом, кашею, курячими тельбухами, і можна йти на риболовлю.  Вважається, що якщо вмитися відстояною водою, а потім вилити її під молоде деревце, то буде багато сил і енергії.  

3 квітня вважається вдалим днем для будь-якого лікування. За народними віруваннями, цілющими властивостями сьогодні володіє пічна зола. Її потрібно просто загорнути в тканину і прикласти до хворого місця.

3 квітня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • грім гримить – до тривалої поганої погоди;
  • вітер дме південний – до великого врожаю ярих;
  • дощ іде – до похмурої та пізньої весни,
  • погода сонячна – буде спекотне літо і гарний урожай.

3 квітня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Микита, Ксенія, Юлія, Марина та Альбіна.

Вас також можуть зацікавити новини:

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам: як зростуть виплати з 1 квітня (відео)

Кожен виживає, як може: на чому економлять українські пенсіонери – відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні