Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПил із Сахари дістався України: пенсіонерів попередили про небезпеку

Пил із Сахари дістався України: пенсіонерів попередили про небезпеку

Этот материал также доступен на русском языке
Тепло, що прийшло із західного Середземномор'я, принесло на територію України аномально високу для квітня температуру. Також теплова хвиля принесла із собою пил із Сахари, внаслідок чого синоптики очікують, що якість повітря в Україні різко погіршиться.

За словами синоптика Українського гідрометеорологічного центру Наталії Птухи, на територію України потрапив суто пил, тобто частинки, які знаходяться у верхніх шарах атмосфери.

“Нечасто, раз на кілька років, але цей пил із Сахари до нас, буває, доходить, частіше це зазвичай трапляється в країнах Європи, особливо Італія насамперед у Франції його часто зустрічають, там більш інтенсивні можуть бути процеси”, – пояснила вона.

Надалі, як стверджує Птуха, “пил поступово відходитиме і вимиватиметься з атмосфери з території України”.

Як захистити себе від впливу пилу із Сахари

Згідно з повідомленням КМДА, пил із пустелі вважається дуже шкідливим явищем для людей, які страждають на респіраторні захворювання, літніх людей і дітей. За рекомендаціями Департаменту захисту довкілля та адаптації, у разі погіршення стану повітря через пил необхідно:

  • закрити щільно всі вікна;
  • звести до мінімуму перебування на вулиці;
  • пити достатню кількість води;
  • увімкнути на максимум очищувач повітря за можливості.

Раніше ми писали, що з 1 по 25 квітня Україна вступила в небезпечний період.

Скільки днів триватиме пилова буря

За словами синоптиків, 2 квітня через сильний вітер запилення може широко поширитися територією країни. Однак у західних областях очікувані дощі та зниження температури протистоятимуть погіршенню якості повітря.

“Із 3 до 5 квітня очікується невелике похолодання та дощова погода, тож відповідно за 2-3 дні слід очікувати на покращення якості повітря”, – вказує синоптик Наталка Діденко.

Як перевірити стан повітря онлайн

Спостерігати за станом атмосферного повітря та радіаційним фоном у режимі реального часу можна за інтерактивною картою. Для цього потрібно перейти за посиланням https://www.saveecobot.com/maps.

Вас також можуть зацікавити новини:

Квітень 2024: що зміниться з початку місяця для пенсіонерів і не тільки для них (відео)

Кожен виживає, як може: на чому економлять українські пенсіонери – відеоопитування

Нове на сайті