Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПенсіонери мають 10 днів для звернення до Пенсійного фонду, інакше частину пенсії...

Пенсіонери мають 10 днів для звернення до Пенсійного фонду, інакше частину пенсії доведеться віддати

Этот материал также доступен на русском языке
Деякі пенсіонери можуть втратити частину своїх виплат, причому з власної вини. За що можуть покарати і когось?

Не секрет, що на пенсію в Україні прожити дуже складно, тож частина українців пенсійного віку після виходу на заслужений відпочинок продовжує працювати. Саме це може бути однією з причин утримання частини пенсії.

Щоб уникнути такої ситуації, ті, хто отримують пенсійні виплати від держави та планують працювати далі або займатися підприємницькою діяльністю, мають вчасно повідомити про це Пенсійний фонд.

Так, відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, після працевлаштування пенсіонер зобов’язаний повідомити ПФУ протягом 10 днів.

Це можна зробити, звернувшись до ПФУ особисто та подавши відповідну заяву, або зробити це дистанційно через особистий кабінет веб-порталу електронних послуг ПФУ з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Якщо пенсіонер забув повідомити ПФУ про працевлаштування чи відкриття підприємницької діяльності, то працівники Пенсійного фонду все одно виявлять це під час звірки даних із державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб-підприємців. Після цього доведеться повернути суму зайво виплачених пенсійних коштів.

Якщо пенсіонер відмовиться добровільно повертати переплачені кошти, то ПФУ приймає рішення про утримання із пенсії сум переплати в межах 20% пенсії.

Тому, якщо ви влаштувалися на роботу, обов’язково повідомте про це ПФУ, щоб потім не довелося віддавати частину пенсії  державі.

Кожен виживає, як може: на чому заощаджують українські пенсіонери – відеоопитування

Чому пенсіонери обурені індексацією – розбір конкретних прикладів (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні