Понеділок, 13 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята і прикмети 26 березня – що цього дня потрібно зробити для...

Свята і прикмети 26 березня – що цього дня потрібно зробити для здоров’я та благополуччя

Этот материал также доступен на русском языке
26 березня в Україні відзначають День Національної гвардії. Православні вшановують Собор архангела Гавриїла. Іменини відзначають Алла і Лариса. У народному календарі Гавриїл Благовіст. Цього дня не потрібно викидати залишки їжі.

26 березня – яке свято відзначають в Україні

26 березня в нашій країні відзначають День Національної гвардії. Ця військова структура призначена для забезпечення внутрішньої безпеки та підтримання порядку в країні. Цей день є символом сили, сміливості та відданості, які демонструють військовослужбовці Національної гвардії. Свято нагадує всім про необхідність гарантування безпеки та підкреслює єдність української нації у захисті спільних цінностей. Вітаємо гвардійців і бажаємо їм сил, витривалості та міцного здоров’я!

Також 26 березня щороку в усьому світі відзначають День самотності. Це свято є чудовим моментом для обговорення питань, пов’язаних із самотністю, а також пошуку способів підтримки тих, хто почувається самотнім. Боротьба із самотністю передбачає пошук нових друзів, участь у соціальних заходах, звернення за підтримкою до друзів, сім’ї або професійних консультантів. День самотності нагадує нам про важливість соціального зв’язку і підтримки в нашому житті. 

А ще 26 березня в багатьох країнах світу відзначають Фіолетовий день або Всесвітній день хворих на епілепсію. У 2008 році маленька дівчинка з Канади Кессіді Меган вирішила привернути увагу оточення до таких хворих на епілепсію людей, як вона, і показати, що вони нічим не відрізняються від інших людей. Вона запропонувала відзначити Фіолетовий день, щоб підтримати тих, хто страждає на епілепсію, і розвіяти міфи про саму хворобу, одне з найпоширеніших (на неї страждає близько 1% населення планети) хронічних психоневрологічних захворювань, яке викликає судомні напади різної інтенсивності. Символом свята став фіолетовий колір, бо він заспокійливо діє на нервову систему і знижує тривожне відчуття. Підтримаємо сьогодні всіх хворих на епілепсію і побажаємо їм домогтися бажаного результату в боротьбі з хворобою!

Крім того, 26 березня багато людей відзначають День шпинату, одного з найкорисніших овочів. Цей чудовий овоч багатий на вітаміни А, К, С, залізо, кальцій, антиоксиданти, марганець, магній тощо. Цікаво, що 100 грамів свіжого шпинату містять близько 25% від рекомендованої денної норми споживання заліза. А також у ньому міститься 47% від рекомендованої денної норми споживання вітаміну C, який допомагає організму виробляти опірність збудникам інфекції та очищає від шкідливих вільних радикалів кисню. Постійне вживання шпинату в їжу сприяє запобіганню остеопорозу, залізодефіцитній анемії. Вважається, що його листя захищає людський організм від серцево-судинних і ракових захворювань.

26 березня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують Собор архангела Гавриїла, встановлений на честь подяки небесному посланцю, який приніс Діві Марії звістку про народження Ісуса Христа.

У писаннях сказано, що архангел Гавриїл був обраний Богом, щоб донести до Богородиці благу звістку. Також архангел охороняв Богородицю під час її земного життя. Він повідомив Йосипу Обручнику про таємницю втілення Ісуса Христа, а пізніше попередив про підступність Ірода і підказав тікати до Єгипту з Немовлям і Богородицею.

26 березня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • рубати дерева і прясти – можна накликати біду,
  • викидати залишки їжі, краще згодувати їх птахам і бездомним тваринам,
  • жінкам – ходити з розпущеним волоссям,

Також 26 березня не найкращий день для будь-яких починань, переїзду, працевлаштування, початку великих і складних проєктів.

З цього дня жінки припиняли шити та вишивати, з’являлося багато справ у саду і городі, тому було не до рукоділля.

Триває Великий піст 2024 року, тим, хто постить, у цей день належить сухоїдіння.

26 березня – що заведено робити в цей день

Цього дня в архангела Гавриїла просять про зцілення від хвороб, захист худоби, домашніх тварин і бджіл. Святий оберігає мисливців від нападу хижих звірів, а рибалок – від нещасть на воді. 

У народі вважається, що в день Гавриїла Благовісту архангел спускається з небес, щоб виконати бажання людей, тому йому потрібно обов’язково помолитися. 

Вважається, що вода цього дня набуває чудодійних і цілющих властивостей. Тому сьогодні потрібно випити води з колодязя або джерела, щоб бути здоровим і безнапасним. Також дуже сприятливими для здоров’я цього дня вважаються похід у лазню та обливання прохолодною водою.

День вдалий для збору перших диких рослин і риболовлі, але раків ловити не можна.

26 березня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • сонце на зорі біле і ясне – більше не буде снігу;
  • заморозки вдарили – до холодної та затяжної весни;
  • сніг на даху ще лежить – він лежатиме ще 30 днів;
  • черемха зазеленіла – пора садити картоплю.

З давніх-давен вважається, що погода цього дня вказує, якою вона буде наприкінці вересня.

26 березня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Алла, Анна, Василь, Гавриїл, Лариса, Парасковія і Степан. 

Кожен виживає, як може: на чому економлять українські пенсіонери – відеоопитування

Підвищення пенсій з 1 квітня 2024 року: чому пенсіонери не відчують зростання виплат (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні