Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДачаЩоб картопля не виросла "паршивою" - досвідчені овочівники підказали, як захистити врожай

Щоб картопля не виросла “паршивою” – досвідчені овочівники підказали, як захистити врожай

Этот материал также доступен на русском языке
Крім колорадського жука, найбільшу шкоду бульбам картоплі завдає таке захворювання, як парша. І якщо з нею вчасно не боротися можна залишитися без урожаю.

Який буває парша?

Найбільшої шкоди завдають три види парші: звичайна, чорна та срібляста.

Раніше ми називали п’ять найурожайніших сортів картоплі.

Парша звичайна: проявляється у вигляді невеликих виразок або округлих плям. Потім уся бульба починає пробковіти, знижуються врожайність і товарні якості. Захворюванню сприяє температура вище 25 градусів, а також посуха та лужні ґрунти, на яких вона прогресує.

Чорна парша: дається взнаки у вигляді появи на бульбах чорних невеликих цяток, а також ямчастої плямистості. Потім вічка, паростки загнивають і врожайність знижується в рази. Найбільшу шкідливість чорна парша приносить у холодну та дощову весну, особливо на важких та глинистих ґрунтах.

Парша срібляста: проявляється у вигляді сріблястих плям з металевим відливом. Потім ці цятки розростаються і можуть покривати усю поверхню бульби. При посадці зараженого матеріалу знижується схожість бульб, з’являються слабкі зріджені сходи. Зрозуміло, що врожайність від такого насіннєвого матеріалу дуже низька. Срібляста парша найчастіше проявляється на супіщаних та суглинистих ґрунтах.

Що допоможе захистити врожай?

Що ж зробити, щоб парша не поширювалася на городі? Для профілактики парші важливо дотримуватися сівозміни, а також вирощувати сидерати. Насамперед, бобові культури: горох, квасоля, біла конюшина чи однорічний люпин. При закладенні в ґрунт зеленої маси вони наситять його азотом, покращать структуру ґрунту, він стане більш пухким, легким і повітропроникним, адже парша найчастіше поширюється на важких ґрунтах. Також можна висівати хрестоцвіті культури: білу гірчицю, олійну редьку чи ріпак, і навіть фацелію.

Парша найчастіше розвивається на лужних ґрунтах. Тому якщо ґрунт кислий і ви восени проводили вапнування, то в перший рік на такій ділянці картоплю краще не вирощувати.

Який сорт картоплі вибрати?

Старі сорти картоплі переважно не стійкі до парші, їх краще замінити на сучасні стійкі сорти, наприклад, Венета. Хорошу стійкість до парші мають також сорти Белла Роса, Королева Анна, Мадейра.

Нове на сайті