П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатВ Україні почали штрафувати водіїв за багажники – що там шукає патрульна...

В Україні почали штрафувати водіїв за багажники – що там шукає патрульна поліція

Этот материал также доступен на русском языке
Відповідно до Правил дорожнього руху, співробітники патрульної служби мають право перевірити комплектність зупиненого транспортного засобу. Також правоохоронці можуть виписати штраф за порушення у комплектації.

Юристи вирішили пояснити автовласникам, чи законний такий штраф і чи можна обійтися попередженням.

Раніше ми розповідали, кому загрожують штрафи за непоінформованість.

Юристи наводять недавній випадок. Патрульні зупинили водія, який дотримувався правил дорожнього руху, і після перевірки документів вимагали пред’явити вогнегасник, аптечку та знак аварійної зупинки.

Все це було в автосалоні, але після перевірки терміну придатності аптечки та вогнегасника патрульні виявили, що вогнегасник має несправності.

Це стало підставою для складання протоколу порушення пункту 31.4.7 ПДР, який передбачає штраф за “керування транспортним засобом з непрацюючим вогнегасником”.

У цьому пункті також зазначено, що тип та кількість вогнегасників повинні відповідати нормам, а також вони мають бути сертифіковані. Такі вимоги до закону.

Але річ у тому, що згідно зі статтею 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) відповідальність за несправний вогнегасник не передбачається для легкових автомобілів, які не призначені для перевезення пасажирів.

Тому в такому разі патрульна поліція може виписати лише попередження, а не штраф відповідно до статті 125 КУпАП.

Також юристи звернулися до водіїв із попередженням, якщо ви прийняли штраф і не усунули неполадки, то повторне порушення буде вже жорсткішим аж до вилучення прав водія на термін від 3 до 6 місяців.

Кожен водій повинен знати, що керування легковим автомобілем без аптечки, призначеної саме для цього виду транспорту та робочого вогнегасника, забороняється. Але якщо цих елементів немає в автомобілі – це не є підставою для складання протоколу про штраф у розмірі 340 гривень. У цьому разі може бути видано попередження.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні