Понеділок, 13 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 20 березня – чому цього дня вода вважається...

Свята та народні прикмети 20 березня – чому цього дня вода вважається цілющою

Этот материал также доступен на русском языке
20 березня в Україні відзначають Міжнародний день щастя. Православні вшановують пам'ять мучениці Фотинії (Світлани) Самарянки. Іменини відзначають Мирон і Микита. Цього дня не потрібно плювати в колодязь і лаятися біля нього.

20 березня – яке свято відзначають в Україні

20 березня в нашій країні та в усьому світі відзначають Міжнародний день щастя. Ідея проведення свята належить Бутану, країні громадяни якої вважаються одними з найщасливіших людей у світі. Протягом свята люди діляться історіями про те, як вони надихають інших бути щасливими та публікують у соціальних мережах інформацію про те, як щастя може дати дорогу до кращого майбутнього. Відзначте і ви Міжнародний день щастя, поділившись тим, що робить вас щасливими. 

Щорічно 20 березня в багатьох країнах відзначають Міжнародний день астрології або День астролога. Дата для свята обрана невипадково, вона має символічний характер і пов’язана з днем весняного рівнодення. Астрологія поєднує в собі науку і мистецтво, оскільки містить не тільки математичні та астрономічні обчислення, а й уміння правильно трактувати та виражати зміст астрологічних карт кожної людини. У день святкування Міжнародного дня астрології влаштовують семінари, різноманітні конференції, тематичні лекції, тренінги, а також презентації астрологічних книг. Організовуються акції та всілякі флешмоби. 

Щорічно 20 березня в усьому світі відзначають Міжнародний день без м’яса, який покликаний підвищити обізнаність про переваги дієти, що складається з фруктів, овочів і цілозернових продуктів. Вважається, що виключення м’яса з високим вмістом насичених жирів, вживання при цьому більшої кількості овочів знижує ризик серцево-судинних захворювань, деяких видів раку та інших хронічних захворювань. Може і ви захочете сьогодні відмовитися від м’ясних страв лише на один день?

20 березня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять мучениці Фотинії (Світлани) Самарянки. Вона була тією жінкою, до якої звернувся Ісус і попросив води з колодязя Якова. Після цього Ісус повідав жінці, що він є Месією. Фотіна після цього вона стала проповідувати благу звістку. Її сини теж стали християнами та поширювали віру. 

Коли почалося переслідування християн, сім’ю Фотіни заарештували й доправили до Риму, де спочатку катували, а потім стратили. Перед смертю за молитвами святих відбувалося чимало чудес, які багатьох привели до віри.

20 березня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • рубати дерева, обрізати гілки та зрізати кору – будь-які поранення будуть довго гоїтися,
  • плювати в колодязь і лаятися біля нього,
  • різати курей – можна захворіти.

Не варто розповідати свої секрети та потаємні думки, інакше вони скоро стануть відомі всім.

Народні прикмети радять сьогодні не готувати на вчорашній воді, щоб не втратити сили, краще набрати свіжої. 

Триває Великий піст 2024, тим, хто поститься, цього дня належить сухоїдіння.

20 березня – що заведено робити цього дня

Цього дня до святої Фотинії звертаються з проханнями про зцілення недуг, зміцнення віри та стійкості духу в складні моменти життя, а також захист від поганих думок.  Свята є покровителькою жіночого щастя і шлюбу та заступницею всіх Світлан.

Ще цього дня моляться іконі Богоматері “Споручниця грішних”. Цій іконі моляться про прощення гріхів.

У день Фотинії наші пращури вшановували криничну воду і запрошували в дім священник, щоб він освятив домашній колодязь. Після цього, за повір’ями, вода здатна зцілити будь-які недуги. Колодязною водою цього дня кропили тварин і хворих людей.

Також 20 березня вважається вдалим днем для медичних операцій і лікування будь-яких недуг.

Ще однією традицією цього дня було вишивання рушників і сорочок лляними нитками. Вишиті вироби виносили на вулицю і білили на снігу.

Цього дня дівчата для залучення наречених водили хороводи з довгими вишитими рушниками.

20 березня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • дощ іде – до великого врожаю грибів;
  • багато талої води – трави теж буде багато;
  • вдень спекотно, але вночі сильно похолодало – найближчі дні будуть сонячними;
  • шпаки вже прилетіли – весна прийшла остаточно.

20 березня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олександра, Василь, Віктор, Віссаріон, Герман, Іван, Клавдія, Максим, Марія, Мирон, Микита, Парасковія, Світлана, Севастян, Сергій та Уляна.

Чому деякі пенсіонери не відчули індексацію: розбір мінімальної пенсії (відео)

Право на захмарні пенсії: чому судді отримують 50 мінімальних виплат (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні