Кунжутні насіння відносять до розряду натуральних ліків у вигляді справжньої панацеї. Завдяки своїм лікувальним властивостям він здатний очищати та збагачувати кров, нормалізувати травну та нервову систему, прискорювати метаболізм, зміцнювати нігтьову пластину та структуру волосся. Не менш корисна і кунжутна олія.
Кунжутну олію, завдяки її корисним властивостям, використовували ще з часів фараонів. Вона має унікальний склад і включає:
- вітамін Е, що є природним антиоксидантом;
- холін, що підтримує необхідний рівень інсуліну в організмі;
- лецитин, який сприяє нормальній роботі печінки;
- бета-ситостерин, що знижує рівень поганого холестерину;
- фітин, що контролює роботу нервової системи і запобігає її виснаженню.
Олія з кунжуту майже не містить вітамінів та мікроелементів, зате до неї входять жирні кислоти омега-9 та омега-6.
Корисні властивості олії
Кунжутна олія має такі корисні властивості:
- зміцнює серце та судини, знижує тиск;
- відновлює після фізичних та розумових навантажень;
- посилює кровопостачання мозку і покращує розумові здібності;
- усуває порушення підшлункової залози та печінки;
- захищати слизову оболонку шлунка;
- має легкий проносний ефект;
- уповільнює процеси старіння.
Крім того, в кунжутній олії міститься велика кількість лігнанів – речовин, які борються зі злоякісними клітинами.
У чистому вигляді олію кунжуту рекомендується приймати по 1 чайній ложці 2-3 рази на день під час їди. Також можна заправляти нею салати замість майонезу та сметани.
Протипоказання
Як і будь-який продукт, кунжутна олія має низку протипоказань. Її категорично не можна використовувати при тромбофлебіті, варикозі, тромбозі, підвищеному згортанні крові та алергії.