Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та прикмети 11 березня – що в цей день принесе удачу...

Свята та прикмети 11 березня – що в цей день принесе удачу та допоможе стати багатим

Этот материал также доступен на русском языке
11 березня в Україні відзначають Всесвітній день сантехніка. Православні вшановують пам'ять святих Софроніїв. Іменини відзначають Іван і Георгій. У цей день не потрібно викидати старі речі.

11 березня – яке свято відзначають в Україні

11 березня в нашій та інших країнах святкують Всесвітній день сантехніка. Вітаємо вправних сантехніків і майстрів на всі руки з професійним святом!  Бажаємо їм справних інструментів, легкої роботи, затребуваної діяльності, поваги та щирої вдячності за велику працю!

Також 11 березня щорічно в усьому світі відзначають Всесвітній день мусульманської культури, миру, діалогу та кіно. Це свято було створено Джаведом Мохаммедом, письменником і продюсером з Каліфорнії, з метою сприяти кращому розумінню всього розмаїття мусульманської культури. Мусульманська культура ввібрала в себе культурні пласти багатьох народів. Іслам наклав істотний відбиток на загальний вигляд культури багатьох країн Азії та Африки. 

11 березня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять святих Софроніїв, патріарха Єрусалимського і затворника Печерського. 

Святитель Софроній, патріарх Єрусалимський разом зі своїм духівником, ієромонахом Іоанном Мосхом, здійснив паломництво монастирями. Пізніше зі своїх подорожніх нотаток Софроній з Іоанном склали знамениту книгу “Лимонар” або “Луг духовний”. Коли прочани опинилися в Єгипті, Софроній тяжко захворів, тож вирішив прийняти чернечий постриг – і невдовзі одужав. Пізніше його самого обрали патріархом Єрусалимським, 10 років він був предстоятелем Єрусалимської Церкви. 

Софроній Печерський був затворником і жив у Дальніх (Феодосієвих) печерах Києво–Печерського монастиря в XIII столітті. Щодня преподобний прочитував Псалтир, завжди носив на собі волосяницю і важкий залізний пояс. Мощі преподобного Софронія поховані в Дальніх печерах Києво–Печерського монастиря.

11 березня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • садити декоративні (не плодові) дерева,
  • продавайте і не купуйте яйця сьогодні,
  • плавати та пірнати в річку,
  • розкидатися дрібницею, так можна втратити все.

У народі вважається, що цього дня готувати і їсти птицю – не до добра. Також не варто викидати старі речі, це може призвести до злиднів.

11 березня – що заведено робити цього дня

Цього дня до святих звертаються з проханнями про зміцнення віри, сил витримати негаразди та труднощі, дякують Богові за все, що є.

На Сирному тижні, який починається 11 березня, дозволяється їсти молоко, молочні продукти та яйця. В Україні на Масляну здавна готували вареники з сиром. Також печуть і млинці, хоча ця традиція прийшла до нас набагато пізніше. Перші вареники чи млинці подають як милостиню і на помин, наприклад, пригощають ними незаможних.      

Народні прикмети радять цього дня слухати зозулю. Почувши перший спів птаха, потрібно загадати бажання, і воно обов’язково збудеться. Також люди вірять, що якщо в цей момент побрязкати дріб’язком у кишені, то це принесе удачу і допоможе стати багатим.

11 березня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • дощ іде – буде гарний урожай улітку,
  • усі птахи перелітні прилетіли із зимівлі – урожай хліба буде рясним,
  • дятли посилено стукають по деревах – до теплого березня,
  • якщо випав сніг, то весна буде холодною, а літо – дощовим,
  • небо вночі ясне і зоряне – літо буде спекотним і з частими грозами.
  • птахи в’ють гнізда на сонячній стороні – скоро похолодає.

11 березня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Василь, Іван, Георгій, Юхим і Софроній. 

Право на захмарні пенсії: чому судді отримують 50 мінімальних виплат (відео)

Кому з простих пенсіонерів пощастило – як середня зарплата вплине на деякі виплати (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні