Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатМало не здасться: у селах почали штрафувати водіїв за документи – краще...

Мало не здасться: у селах почали штрафувати водіїв за документи – краще не порушувати

Этот материал также доступен на русском языке
З настанням весни та теплої погоди збільшується кількість штрафів серед водіїв у сільській місцевості. За що карають і кого?

Вся справа в тому, що навесні та влітку багато українців пересідають на менш витратний транспорт, особливо це актуально для сіл. Хоча такий транспорт можна зустріти і у невеликих містах, селищах міського типу.

Раніше ми розповідали про штраф, який доведеться заплатити за права.

Багато українців вважають, що пересуватися на мопеді чи скутері можна без прав та необхідних документів. Це незнання загрожує серйозними наслідками, які суттєво можуть вдарити по кишені.

Так, в Україні на мопед потрібні права категорії А1. Вони дозволяють керувати транспортним засобом об’ємом двигуна до 50 куб. см. Отримати права такої категорії можуть громадяни, яким виповнилося 16 років.

Відразу зазначимо, що водії, у яких є посвідчення водія категорії “В”, “С” або “А” не можуть за законом керувати мопедом. Навіть, якщо у вас є права на керування спортивним мотоциклом великої потужності, це не дає вам права керувати мопедом. За незнання та недотримання закону можна отримати штраф, а також залишитися без транспортного засобу.

За керування мопедом без категорії “А1” карають штрафом у розмірі 3400 грн. Повторне порушення протягом року вже загрожує штрафом у 40800 гривень. Також можливе позбавлення права керування транспортним засобом на строк від 5 до 7 років.

Тому кожен водій мопеда повинен знати, що реєстрація обов’язкова незалежно від того, їздите ви сільськими вулицями або дорогами державного значення.

Усі транспортні засоби, які підпадають під категорію механічних, потрібно обов’язково реєструвати.

Але якщо ваш транспортний засіб має електродвигун із потужністю до 3 кВт, то він не відноситься до механічних, а значить посвідчення для водіння не потрібне.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні