Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаТарифи на воду можуть зрости, але не скрізь: у яких містах очікується...

Тарифи на воду можуть зрости, але не скрізь: у яких містах очікується підвищення та чому

Этот материал также доступен на русском языке
Тарифи на воду для населення в Національній комісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) планували підвищити ще торік. Тоді це рішення було скасовано.

Але цього року в деяких містах тарифи на водопостачання та водовідведення все ж таки можуть зрости. На скільки можуть підвищити ціни і чим це викликано?

Чому вода може подорожчати?

На сайті НКРЕКП опубліковано проект постанови «Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення». Ним передбачено зростання тарифів на воду у два етапи: у квітні, в середньому, на більш ніж 12%. А у липні – більш ніж на 14%.

У НКРЕКП таке підвищення пояснюють тим, що водоканали більше не мають змоги працювати за старими тарифами. Востаннє вони встановлювалися у 2021 році. Але сьогодні стали збитковими.

Кому і на скільки планують підняти тарифи?

Подорожчання водопостачання та водовідведення може зачепити вісім міст: Київ, Дніпро, Черкаси, Нікополь, Хмельницький, Вінниця, Рівне, Бровари.

Збільшення вартості води у містах буде різним.

Наприклад, мешканцям Києва у квітні, можливо, доведеться платити 40,77 гривні за куб води, а вже з 1 липня – 46,80 гривні за куб. А це на 16 гривень більше, ніж зараз.

А у Вінниці споживачам, у яких вартість води сьогодні становить 25,62 гривні за куб, з квітня, якщо в НКРЕКП ухвалять постанову, доведеться платити 35 гривень, а з липня – 52 гривні, тобто тариф може зрости вдвічі.

Що ж, рішення про підвищення тарифів ще не ухвалено. Проте розглянуто його буде найближчим часом.

Думка експерта

Внаслідок підвищення тарифів не буде досягнуто жодного з поставлених завдань, переконаний експерт з питань ЖКГ та енергетики Олег Попенко. Тобто підприємства не проводитимуть ані модернізації, ані ремонтів. Більша частина коштів, отриманих від підвищення тарифів, піде на оплату заборгованості за електроенергію.

Крім того, переконаний аналітик, через підвищення тарифів у країні зросте і так велика заборгованість населення за комунальні послуги.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні