П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЧи будуть переводити годинники в Україні у 2024 році – коли це...

Чи будуть переводити годинники в Україні у 2024 році – коли це зазвичай роблять

Этот материал также доступен на русском языке
Переведення стрілок годинника на зимовий і літній час давно стало звичним для українців. Але у цієї практики є чимало критиків. У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який пропонує скасувати переведення годинників на літній і зимовий час і встановити єдиний стандартний час.

Переведення годинників на зимовий та літній час вигадали для того, щоб ефективніше використовувати короткий світловий день у холодний сезон та скоротити витрати на опалення та освітлення в робочий час. Така практика прийнята майже у 80 країнах світу, а в Україні стрілки годинника почали переводити з 1981 року.

Проте останніми роками багато країн обговорюють можливість відмовитися від цієї практики. Причиною цього стали дослідження, які стверджують, що за сумнівної економії енергоносіїв переведення годинника збиває людські біоритми та згубно впливає на фізичне та емоційне здоров’я.

Коли переводять годинник в Україні

Після здобуття незалежності Україна законодавчо закріпила переведення годинників на зимовий та літній час.

“Ввести на території України такий порядок обчислення часу: час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину вперед і в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад”, – написано у законі, прийнятому 1996 року.

У жовтні 2020 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт №4201, який пропонує скасувати переведення годинників на літній і зимовий час та встановити єдиний стандартний час.

У березні 2021 року було прийнято за основу та відправлено на доопрацювання. Однак у другому читанні законопроєкт так і не було ухвалено і він досі залишається на розгляді у Верховній Раді.

Останній перехід на зимовий час в Україні відбувся у ніч на 29 жовтня 2023 року. Наступного разу стрілки годинника переводитимуть на одну годину вперед о 3 годині ночі 31 березня.

Індексація навіть не 7,9%: скільки реально отримають пенсіонери в березні (відео)

Я не нудьгую: чим українські пенсіонери займаються у вільний час – відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні