П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні традиції 28 лютого – навіщо цього дня господині пекли...

Свята та народні традиції 28 лютого – навіщо цього дня господині пекли калачі та хліб

Этот материал также доступен на русском языке
28 лютого в Україні відзначають Всесвітній день кравця. Православні вшановують пам'ять святого ченця–сповідника Василя. Іменини відзначають Василь і Марина. У народному календарі Василів день. У цей день не потрібно позичати гроші.

28 лютого – яке свято відзначають в Україні

28 лютого в нашій та інших країнах відзначають Всесвітній день кравця. Ця професія з’явилася дуже давно і в усі часи вважалася почесною, адже від таланту кравця залежить зовнішній вигляд людини. Сучасний кравець повинен бути високорозвиненою людиною, технічно грамотним фахівцем, який вміє самостійно вирішувати поточні виробничі завдання. Вітаємо цих майстрів з їхнім професійним святом! Нехай їхні викрійки будуть ідеальними, шви рівними, а клієнти задоволеними!

Також 28 лютого святкують День зубної феї, пов’язаний із традицією відзначати втрату молочних зубів у дітей. Діти вірять, що зубна фея приходить вночі, коли вони втрачають свої молочні зуби. Вважається, що потрібно покласти молочний зуб, що випав, під подушку перед сном, а зубна фея прийде вночі, забере його і залишить невеликий подарунок або монетку. Цей милий звичай приносить радість дітям і слугує своєрідним ритуалом, пов’язаним зі зростанням і зміною зубів у маленьких дітей.

В останню середу лютого у світі проводиться День боротьби зі знущаннями (День рожевої сорочки), спрямований на боротьбу з дискримінацією та шеймінгом. Цього дня заведено висловлювати підтримку тим, хто зіткнувся з цим жахливим явищем.

Ще 28 лютого відзначається Всесвітній день без Facebook. Вважається, що у людей, які проводять надто багато часу в соцмережах, значно більше психологічних проблем і причин для депресії. Часто вони скаржаться на самотність і почуття неповноцінності. Давайте спробуємо всього один день прожити без соцмереж. Може вийде?

Крім того 28 лютого відзначають День флористики. Зараз жодне торжество неможливо уявити без таких послуг, як замовлення і доставка квітів. Ця майстерність зараз стала справжнім мистецтвом, а сучасні квіткові композиції претендують на роль шедеврів. У цей день дайте волю своїй внутрішній творчості та продемонструйте свій креативний талант. І не забудьте привітати знайомих флористів, адже це їхнє професійне свято.

28 лютого – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять святого ченця–сповідника Василя. Одного разу Василь разом з учителем Прокопієм Декаполітом виступив проти імператора, їх схопили, піддали катуванням і ув’язнили, де вони пробули до самої смерті правителя. Після звільнення святий Василь жив у молитві та пості, допомагаючи людям прийти до християнства. 

28 лютого – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • пити міцний алкоголь,
  • брати гроші в борг,
  • робити дорогі покупки,
  • ходити на риболовлю та полювання.

Якщо наснився хороший сон, не можна його розповідати нікому, інакше він не збудеться.

Також не варто загадувати бажання або будувати плани на майбутнє – вони навряд чи будуть реалізовані.

28 лютого – що прийнято робити цього дня

Цього дня до святого звертаються з проханнями про зцілення від недуг, зміцнення віри, допомоги в досягненні сімейного щастя і благополуччя. Вважається, що святий Василь любить трудівників, тому ті, хто багато працюють цього дня, можуть не сумніватися, що удача не пройде повз.

У Василів день збирають хвойні гілки і зберігають їх у будинку. Хвоя очищає повітря і приносить мешканцям оселі здоров’я, а зібрані цього дня бруньки хвойних дерев зберігають свої цілющі властивості весь рік. 

Господині в цей день печуть калачі або хліб. Люди здавна вірять, що, якщо зранку натщесерце з’їсти шматочок такої випічки, то будеш щасливий увесь рік. 

28 лютого – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • снігу вже немає – скоро потеплішає;
  • день сонячний – рік буде врожайним;
  • дощ іде – влітку буде гарна погода;
  • день похмурий – до нічних заморозків.

28 лютого – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Миколай, Сергій, Арсеній, Василь, Марина і Кіра.

Індексація навіть не 7,9%: скільки реально отримають пенсіонери в березні (відео)

“Фінансова піраміда” Пенсійного фонду: куди йдуть гроші тих, хто не встиг вийти на пенсію (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні