Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатВодіям готують нові штрафи та позбавлення – до 8500 гривень доведеться заплатити...

Водіям готують нові штрафи та позбавлення – до 8500 гривень доведеться заплатити за шини

Этот материал также доступен на русском языке
Українським автоаматорам готують новий штраф. 20 лютого у Верховній Раді зареєстровано законопроект №11029, який передбачає посилення відповідальності у сфері безпеки дорожнього руху.

Якщо цей документ буде ухвалено, то водіїв на законодавчому рівні зобов’яжуть змінювати шини з літніх на зимові.

Раніше ми розповідали, на яких автомобілях не можна буде їздити.

Документ народні депутати розробляли разом із Міністерством внутрішніх справ та Національною поліцією. Передбачається внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення.

Так, за використання шин, які не відповідають сезонності, передбачено штраф у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн).

А за повторне порушення протягом року доведеться вже віддати суму на рівні від 200 до 500 мінімумів (3400-8500 грн), що не оподатковуються, з позбавленням права керування транспортними засобами від 3 до 6 місяців.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що багато водіїв не змінюють шини при настанні зими, а це, у свою чергу, збільшує ризик ДТП.

На даний момент на законодавчому рівні в Україні немає адміністративної відповідальності за експлуатацію автомобілів із шинами, які не відповідають сезону.

Відповідно до пункту 31.4.5 ПДР у разі постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах, на яких проїжджа частина слизька, рекомендується використовувати шини, що відповідають стану проїзної частини. Але це лише рекомендація.

Звісно, кожен водій повинен знати, що літня гума не призначена для зимової їзди. Виробники рекомендують міняти літню гуму на зимову, коли встановлюється середньодобова температура на рівні -7 градусів. Саме за такої температури гума на літніх шинах стає твердою, погіршується зчеплення з дорогою, що й збільшує ризик аварійних ситуацій.

Слід зазначити, що в січні минулого року в Раді було зареєстровано аналогічний законопроект, але його не було розглянуто навіть у першому читанні, штрафи за їзду на літній гумі взимку там пропонувалися набагато менше, ніж у новому законопроекті – 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Джерело: today

Нове на сайті