Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовини22 лютого – які свята відзначають в Україні, що сьогодні категорично заборонено...

22 лютого – які свята відзначають в Україні, що сьогодні категорично заборонено робити

Этот материал также доступен на русском языке
22 лютого 2024 року – це четвер, сьогодні у світі відзначаються Міжнародний день бойскаутів, День підтримки жертв злочинів. У народному календарі – Маврикіїв день.

22 лютого в Україні та у всьому світі відзначається Міжнародний день бойскаутів. Бойскаути – це діти та молодь, які є членами незалежної добровільної організації, яка має на меті фізичний та духовний розвиток молоді. Батьківщина – Великобританія. В Україні скаутинг вперше з’явився далекого 1911 року. Національна організація називається “Пласт”, а скаути – пластунами. Так за Запорізької Січі називали тих козаків, які займалися розвідкою.

22 лютого – Міжнародний день підтримки жертв злочинів. Сьогодні у багатьох країнах світу прийняті та діють закони, спрямовані на захист постраждалих від кримінальних дій, їх соціальну реабілітацію, компенсацію матеріальних та моральних збитків. У світі працює безліч програм допомоги потерпілим.

Також 22 лютого відзначають Всесвітній день енцефаліту. Вперше цю дату почали відзначати у 2013 році. Енцефаліт – це захворювання, у якому запалюється головний мозок. Причиною цього можуть бути віруси, алергія, токсини чи інфекції. Якщо вчасно не звернутися до лікаря, то можливий смерть.

Яке церковне свято 22 лютого 2024 року

Православна церква 22 лютого (по-старому 7 березня) відзначає дату вшанування пам’яті святого Маврикія та 70 воїнів, мучеників Апамейських. У народі сьогодні Маврикіїв день.

Традиції та обряди 22 лютого

З цього дня розпочиналися перші польові роботи. Готувалися грядки, поля, ділянки, удобрювалися гноєм. Якщо цей день випадає на повний місяць або молодик, удобрення ґрунту краще відкласти. Найкращий термін для внесення добрив, у тому числі і гною – старіючий місяць, тобто його остання чверть.

Наші пращури у цей день готували спеціальну уху. Крім риби до неї додавали солоний огірок, розсіл і різні прянощі та коріння. Якщо хочете бути здоровими увесь рік, обов’язково приготуйте сьогодні юшку.

Що не можна робити в день Маврикія?

Під забороною заняття рукоділлям. Відкладіть також прасування та прання. Сьогодні не можна витиратися чужим рушником.

Народні прикмети на погоду 22 лютого

  • Якщо небо чисте – до погіршення погоди.
  • Якщо прилітають ластівки та інші птахи – скоро потеплішає.
  • Якщо холод стоїть увесь день – літо буде сирим.
  • Якщо почуєте, як співає жайворонок, то весна буде ранньою.
  • Якщо сонце яскраве та припікає – літо буде родючим.
  • Якщо сьогодні йтиме сніг, то весна буде пізньою.

Хто відзначає іменини 22 лютого

Цього четверга, 22 лютого, свої іменини святкують Андрій, Опанас, Віктор, Володимир, Вольдемар, Іван, Йосип, Михайло, Микола, Сергій, Степан, Теодор, Федір, Пилип, Ян, Аріна, Варвара, Єлизавета, Ірина, Параска.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні