Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 9 лютого – навіщо запалюють Златоустів вогонь цього...

Свята та народні прикмети 9 лютого – навіщо запалюють Златоустів вогонь цього дня

Этот материал также доступен на русском языке
9 лютого в Україні відзначають Міжнародний день стоматологів. Православні вшановують пам'ять мученика Никифора. Іменини відзначають Геннадій та Іван. У народному календарі Златоустів день. У цей день не потрібно піднімати будь-які предмети з землі.

9 лютого – яке свято відзначають в Україні

9 лютого в нашій країні та в усьому світі відзначають Міжнародний день стоматолога. Свято присвячене визнанню важливої ролі стоматології в забезпеченні здоров’я людей. У багатьох країнах цього дня проводяться безкоштовні стоматологічні консультації, лекції про правильну гігієну порожнини рота, майстер-класи з чищення зубів, а також різні акції, спрямовані на привернення уваги громадськості. Вітаємо всіх стоматологів із професійним святом! Нехай пацієнти не кричать, робота не дратує і щастя буде світлим і бездоганним, як усмішка голлівудської зірки!

Також 9 лютого щорічно в багатьох країнах відзначають Міжнародний день піци. Цю традиційну італійську страву люблять жителі всіх континентів, тому не дивно, що в піци є своє власне свято. Привабливість піци полягає в тому, що вона завжди різна і її легко адаптувати до мінливих смаків і вподобань любителів. Зрозуміло, цього дня варто приготувати або замовити піцу, покликати близьких і відзначити це смачне свято, зберігши про нього теплі спогади.

Ще 9 лютого у світі відзначають День народження волейболу. Це прекрасний привід для будь-якої людини активно провести день у компанії друзів за улюбленою грою.

9 лютого – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять мученика Никифора. Під час гонінь на християн його друга Саприкія довго мучили і змушували відмовитися від віри, але безрезультатно. Тоді його засудили до страти і Саприкій вирішив зректися християнства. Никифор, щоб цього не сталося, запропонував своє життя натомість і був страчений.

Також 9 лютого за новим календарем вшановують преподобного Панкратія, затворника Києво-Печерського. Згідно з літописами, він міг зцілювати хворих молитвою, постом і помазанням олією. Мощі святого знаходяться в Дальніх печерах Києво-Печерської лаври, де він прожив до самої смерті. 

9 лютого – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • мити голову – до проблем із пам’яттю,
  • піднімати будь-які предмети із землі – на них може бути псування.

Не рекомендується починати і планувати будь-які справи, вони можуть бути невдачі. Лінь і неробство цього дня особливо засуджуються – скоро весна, пора готуватися до нового сезону. 

9 лютого – що прийнято робити цього дня

Цього дня до святих звертаються з проханнями про допомогу і заступництво перед Богом. У святого Панкратія просять здоров’я, зцілення від хвороб, у Никифора – мудрості й допомоги в примиренні. Цього дня потрібно просити прощення і самим прощати своїх кривдників.

Вважається, що сьогодні дуже вдалий день для лікування різних хвороб, якщо саме сьогодні почати лікування, то хвороба незабаром відступить. 

Наші предки 9 лютого запалювали вогонь у печі, який називали Златоустовим. Для нього особливим чином стругали поліна та скіпи. Люди вірили, що відпочинок біля Златоустового вогню принесе людині міцне здоров’я.

9 лютого – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • птахи літають низько – будуть опади;
  • захід сонця багряний – повернуться снігопади;
  • відлига вдень – весна прийде рано;
  • зірок уночі на небі не видно – до потепління;
  • мороз ударив – холоди ще довго триватимуть;
  • скло запітніло – до відлиги.

Помічено, якщо протягом дня часто змінюється погода, то березень буде мінливим.

9 лютого – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Василь, Геннадій, Іван, Інокентій, Никифор, Панкратій і Петро.

«Фінансова піраміда» Пенсійного фонду: куди йдуть гроші тих, хто не встиг вийти на пенсію (відео)

Нова допомога держави: що можуть отримати переселенці та ті, хто повернувся з-за кордону (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні