Цей агроприйом називається кербування. І проводиться він для того, щоб розбудити сплячі бруньки картоплі. Всі ми знаємо, чим більше бруньок на бульбі – тим краще вона приживеться і піде на зріст, а це ще й гарантує добрий урожай.
Раніше ми розповідали, як правильно посадити картоплю.
Досвідчені дачники вважають, що завдяки кербування на картоплі проростають усі вічка. Що дає змогу зібрати багатий урожай.
Кербування потрібно проводити не пізніше ніж за місяць до передбачуваної посадки картоплі.
Що являє собою кербування – це процедура, в ході якої робляться неглибокі надрізи над вічком у вигляді кільця або дуги (місяця). Вона дозволяє збільшити врожайність за рахунок стимулювання зростання бічних бруньок.
Запам’ятайте, глибина надрізу має бути не більше 0,5-0,7 см.
Також є ще один метод підвищення врожайності картоплі – це кільцювання. У цьому випадку картоплю надрізають посередині, глибина надрізу до 1 см.
Обидва ці методи дають приблизно однаковий результат. При будь-яких надрізах зрізи потрібно обробити золою.
Картоплю висаджують після попереднього пророщування протягом 3-4 тижнів, коли ґрунт прогріється до 7°C. Наші дідусі та бабусі приступали до посадки картоплі, коли на березі починали розпускатися листочки.