Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіВ Україні оновили правила отримання спадщини: що змінилося в законодавстві

В Україні оновили правила отримання спадщини: що змінилося в законодавстві

Этот материал также доступен на русском языке
В Украине изменился Закон о наследстве. У наследников появилась защита их прав во время военного положения.

30 січня набули чинності зміни до Закону про отримання спадщини, які вплинули на порядок відкриття та оформлення спадщини.

Раніше ми писали, що деякі українці ризикують втратити земельні паї.

Які зміни внесено до Закону про спадщину

Під час воєнного стану зміни стосуються не тільки переселенців, а й усіх громадян України. 

Уточнюється поняття “місце відкриття спадщини”:

  • місцем відкриття спадщини є останнє місце, де проживав спадкодавець;
  • місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або його основної частини, якщо невідоме останнє місце проживання спадкодавця;
  • місцем відкриття спадщини стане розташування основної частини рухомого майна, якщо останнє місце проживання спадкодавця невідоме і нерухоме майно відсутнє, то це буде 

“Якщо ж спадкодавець мав останнє місце проживання на території іноземної держави, то спадкові правовідносини регулюватимуться правом держави, де він мав останнє місце проживання. Але при цьому нерухоме майно – право держави, в якій знаходиться таке майно. А майно, яке підлягає державній реєстрації в Україні – це право України”, – пояснюють юристи “Юридичного радника для ВПО”.

Що означає “місце відкриття спадщини” на практиці

За словами експертів, після того, як власник майна помер, спадкоємцям потрібно подати заяву про прийняття спадщини або відмову від неї саме за місцем відкриття спадщини. Після того, як строк на прийняття спадщини спливе, потрібно подати заяву про видачу свідоцтва про спадщину до нотаріуса саме за місцем відкриття спадщини.

У будь-якому разі буде набагато краще, якщо у вас є підтверджуючі документи про останнє місце проживання власника майна.

Чим можна підтвердити останнє місце проживання

Для підтвердження останнього місця проживання спадкодавця потрібно отримати довідку про його реєстрацію у виконавчому органі місцевої ради.

“Наприклад, якщо на момент смерті особа постійно проживала в Харкові, то місцем відкриття спадщини, а значить і місцем, де можна звернутися до нотаріуса за її відкриттям, буде Харків. Якщо ж особа не мала місця постійного проживання (або його неможливо підтвердити документально) (наприклад, не було прописки), звертатися потрібно за місцем знаходження її нерухомого майна”, – пояснили юристи.

Якщо ж у спадкодавця було тільки рухоме майно, то потрібно звертатися за місцем його знаходження. Наприклад, у людини був автомобіль, який перебуває зараз у Київській області. Відповідно, там і буде місце відкриття спадщини.

Зрада чи перемога? Як відбуватиметься військовий облік за новим законом (відео)

Кому з переселенців продовжать виплачувати соціальну допомогу – відповідь експерта (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні