П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДачаНевгамовні сусіди: ці квіти в жодному разі не можна садити на одній...

Невгамовні сусіди: ці квіти в жодному разі не можна садити на одній клумбі

Этот материал также доступен на русском языке
Троянди – це не тільки втілення краси, а й делікатні квіти, що вимагають до себе особливої уваги і прискіпливі до вибору "сусідів" по клумбі. Досвідчені садівники діляться цінними порадами щодо вибору рослин, які краще не садити поруч із трояндами.

Вирощування троянд в окремому розарії вважається оптимальним, оскільки це зменшує ризик зараження хворобами і конфлікту за поживні речовини. Крім того, троянда сама по собі дуже приваблива і зовсім не обов’язково підселяти до неї інші квіти, щоб поліпшити естетику саду.

Раніше ми писали про секрети підживлення смородини для гарного врожаю.

Які квіти небажані в розарії

Якщо вам все-таки хочеться додати різноманітності на клумбу, потрібно знати, які рослини категорично не можна садити поруч із трояндами.

Спираючись на багаторічний досвід, до списку небажаних сусідів для троянди садівники занесли такі рослини:

Хоста – конкурує з трояндою за поживні речовини і воду, любить півтінь на відміну від світлолюбної королеви клумби.

Рододендрон – добре росте тільки на кислих ґрунтах, а троянді потрібен ґрунт із нейтральною реакцією.

Гортензія – теж любить кислі ґрунти, тому на клумбі з трояндами виживе тільки одна з рослин, якій більше підходить склад ґрунту.

Жоржини – поганий сусід для троянди одразу з кількох причин: щорічне пересаджування бульб може пошкодити коріння троянди, обидві рослини схильні до борошнистої роси і будуть частіше хворіти за близького сусідства, цвітуть в один час і візуально погано поєднуються.

Іриси – можуть вижити на одній клумбі, але зовнішній вигляд відцвілих ірисів мало привабливий і надовго зіпсує естетику клумби.

Флокси – красиво виглядають разом, але схильні до одних і тих самих хвороб, тому грядку часто доведеться обробляти хімією.

Тюльпани, нарциси, лілії, гіацинти – спокушають раннім цвітінням, коли троянда тільки пробуджується після зими. Але садити цибулинні квіти можна тільки на значній відстані від трояндового куща, щоб не пошкодити його коріння під час щорічного пересаджування.

З якими деревами краще не садити троянди

Крім того, потрібно пам’ятати, що серйозними конкурентами для троянд можуть стати дерева з поверхневою кореневою системою, наприклад, берези та ялини. Поруч із такими сусідами ніжні троянди просто не виживуть.

Уважний вибір сусідів забезпечить трояндам комфортне сусідство і подарує садівникові чудове цвітіння.

Зрада чи перемога? Як відбуватиметься військовий облік за новим законом (відео)

Комуналка – понад усе: як уряд закручує гайки найбіднішим (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні