Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаМайже 6 гривень за кіловат: українцям готують нові тарифи на світло -...

Майже 6 гривень за кіловат: українцям готують нові тарифи на світло – коли прийдуть нові платіжки

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 червня 2023 року в Україні значно збільшився тариф на електроенергію. За 1 кіловат українцям доводиться платити 2,64 гривні, причому тариф тепер не залежить від кількості споживаної електроенергії. Але в уряді готують чергове підвищення вартості електроенергії.

Підвищити тарифи на комунальні послуги – одна з умов продовження фінансування та надання військової допомоги від США.

Раніше ми розповідали про тарифи на комунальні послуги з 1 лютого.

Член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк розповів, коли очікувати підвищення ціни на електрику та до якого рівня.

«Я думаю, до цього рішення нас уже підштовхують наші партнери. Ми добре пам’ятаємо публічний лист Білого дому до української влади з переліком реформ, які Україні бажано виконати для того, щоб і надалі отримувати і фінансову, і військову допомогу від Сполучених Штатів. Цей лист надійшов у вересні 2023-го, і серед переліку реформ були також зміни у секторі енергетики – лібералізація тарифів на природний газ та електроенергію», – зазначив Сергій Нагорняк.

При цьому йдеться про підвищення тарифів як для населення, так і для комунальних підприємств.

Сергій Нагорняк уточнив, що щодо цієї реформи відведено термін виконання 12 місяців, тобто вона має бути завершена до вересня 2024 року.

Яким буде новий тариф на електрику?

Експерт вважає, що ціна зросте приблизно вдвічі, якщо порівнювати із сьогоднішнім тарифом.

«Тобто буде трохи менше ніж 6 гривень. Втім, важливо залишити субсидування для тих категорій осіб, які не мають змоги платити. Держава разом із нашими партнерами має у такому разі підставити плече людям! Але ми маємо розуміти, що держава не може дотувати всіх без винятку», – відповів Нагорняк.

Так звана лібералізація тарифів дасть можливість двом державним компаніям перестати дотувати населення і через рік акумулювати кошти для початку добудови 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС, а “Укргідроенерго” – розпочати будівництво Канівської ГАЕС потужністю 1000 МВт, вартість якої оцінюється в 1,2 млрд. доларів США.

Але тарифи на комунальні послуги можуть бути підвищені відразу після закінчення опалювального сезону, тобто не на початку осені, а вже навесні.

Такі прогнози робить голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

“Я думаю, що, швидше за все, ми отримаємо нові платіжки цього року на електроенергію з 1 квітня або 1 травня, де нам знову збільшать вартість електроенергії. А на додаток до цього ще й вартість газу збільшать, тому на нас чекають серйозні зміни в наших платіжках 2024 року”, – наголосив аналітик в ефірі “Громадського радіо”.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні