Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та прикмети 23 січня – чому цього дня потрібно з'їсти шматочок...

Свята та прикмети 23 січня – чому цього дня потрібно з’їсти шматочок пирога з куркою

Этот материал также доступен на русском языке
23 січня в Україні відзначають День зеленого світла. Православні вшановують пам'ять священномученика Климента. Іменини відзначають Геннадій і Федір. Цього дня не потрібно дивитися на падаючі зірки.

23 січня – яке свято відзначають в Україні

23 січня в нашій країні відзначають День ручного письма. Головна мета цього цікавого свята полягає в тому, щоб підкреслити, наскільки важливо писати листи руками. Написання слів на папері відрізняється від їх механічного набору на клавіатурі. Щойно людина бере в руку ручку і водить нею по паперу, її тіло і розум синхронізуються, і думки йдуть у такт з написанням слів.

Також 23 січня відзначають Всесвітній день чуток. Чутки можуть виникнути з різних причин. Це може бути і брак точної інформації, і бажання привернути увагу, і навіть цілеспрямовані спроби впливу на громадську думку.

Виходить, сьогодні майже офіційний день поширення чуток. Можете починати, тільки не захоплюйтеся, все-таки чутки є чутки.

Ще в багатьох країнах 23 січня відзначають День зеленого світла. На підсвідомому рівні цей колір сприймається як сигнал “можна”. Насамперед він асоціюється зі світлофором. Горить зелене, значить, шлях відкритий, можна їхати далі, не знижуючи швидкості і не пригальмовуючи, не втрачаючи дорогоцінні миті життя. Якщо ви відчуваєте дефіцит позитивних емоцій, якщо “заїла” рутина і повсякденні нудні обов’язки, то це свято – чудовий шанс почати змінювати хоч що-небудь у своєму житті.

23 січня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять священномученика Климента, єпископа Анкірського, який постраждав за віру в Христа. Він став єпископом уже в 20 років, але незабаром імператор Діоклетіан почав гоніння на християн, і ув’язнив Климента в темницю. Вдень святого катували, але тортури не приносили йому шкоди. А вночі до Климента стікалися люди з проханнями хрестити їх і дати настанови. Вражений цим, імператор заслав єпископа в Нікомідію. Там його стали знову катувати і причому так жорстоко, що навіть натовп язичників не зміг цього витримати і закидав катів камінням.

23 січня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто: 

  • дивитися на зірки, що падають, – у сім’ї трапиться біда;
  • виносити з дому сміття і старі речі – разом із ними винесете своє щастя;
  • відмовляти людині в допомозі, якщо вона до вас звернулася і викидати хлібні крихти у відро для сміття;
  • байдикувати і відкладати на потім важливі справи – до проблем із фінансами.

Також за народними прикметами цього дня не слід танцювати і підбирати знайдені гроші – прока від них не буде, але можуть бути проблеми.

23 січня – що заведено робити цього дня

Цього дня до святого Климента звертаються з проханнями дати сил винести життєві негаразди, пережити важкі часи і прикрощі, моляться за здоров’я і зцілення.

День присвячують прибиранню і наведенню ладу в будинку та інших приміщеннях. Вважається, що той, хто добре попрацює, не матиме проблем зі здоров’ям. 

Господині цього дня пекли пироги з куркою або з пташиними тельбухами. Така випічка символізувала багатство, ситість і родючість землі. Кожен член сім’ї мав з’їсти хоча б шматочок такого пирога, а залишки діставалися домашній худобі.

Люди в цей день намагалися зробити якусь добру справу, наприклад, пригостити бідняка або пожертвувати речі на благодійність. Вважається, що зроблене цього дня добро незабаром повернеться людині в потрійному обсязі.

23 січня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • сильна заметіль – до великого врожаю влітку;
  • сонячний день – весна прийде рано;
  • голосно щебечуть птахи – чекайте морозів;
  • сильні морози – до спекотного серпня.

Наші предки вірили, яка погода після обіду, таким буде січень майбутнього року.

23 січня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Агатангел, Володимир, Геннадій, Євдокія, Катерина, Іван, Йосип, Климент, Макар і Федір.

Бальна пенсійна система: чи може вона насправді щось змінити – відповідь експерта (відео)

Вікові надбавки до пенсії: чому багато пенсіонерів їх ніяк не відчули (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні