Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 7 січня - Собор Іоанна Предтечі, Іван Бражник, Зимовий...

Яке сьогодні свято: 7 січня – Собор Іоанна Предтечі, Іван Бражник, Зимовий весільник, Різдво Христове

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 7 січня 2024 року. 7-й день року за григоріанським календарем. До закінчення 359 днів.

Які свята відзначають 7 січня

Загальні:

7 січня можна відсвяткувати День святої прядки або приєднатися до Міжнародного дня безглуздої ходи.

Окрім цього сьогодні – День розплутування лижних слідів, а ще своє свято відзначають програмісти.

Міжнародний день програмістів

Щороку 7 січня відзначають професійне свято програмістів. Це свято пов’язане з надзвичайно важливою на сьогоднішній день професією. Люди, які займаються програмуванням, значно полегшують наше життя, даючи команді автоматизованим машинам.

На українському ринку ІТ-фахівці, програмісти та системні адміністратори користуються високим попитом, ось уже кілька років поспіль утримуючи верхні рядки рейтингів найбільш затребуваних та високооплачуваних професій. Слід зазначити, що українські фахівці затребувані не лише в Україні, а й у Європі.

Церковні:

У церковному календарі 7 січня цього року – Тиждень 31-й після П’ятидесятниці. Народне свято 7 січня відоме під назвами Собор Іоанна Предтечі, Іван Бражник, Зимовий весільник, Різдво Христове.

Православна церква України 7 січня за новим стилем відзначає Собор Іоанна Предтечі. Це свято настає наступного дня після Хрещення Господнього. У це народне свято згадують Іоанна Хрестителя – саме воно було тією людиною, яка хрестила Ісуса.

За старим (юліанським) календарем цього дня віруючі відзначають Різдво Христове.

Різдвяні традиції в Україні мають дуже давнє коріння. Цього дня діти та дорослі розігрували вертеп, тобто театральну сценку про народження Ісуса Христа. При цьому є суто українські традиційні персонажі вертепу – Дід, Баба, Цар Ірод, Ангел, Пастух, Козак та інші.

Діти та молодь на Різдво читають колядки, ходять з піснями по сусідніх будинках і бажають господарям здоров’я, за що отримують частування. Популярною різдвяною піснею в Україні є “Щедрик, щедрівочка”.

Різдво в Україні відзначається з розмахом: із гуляннями, ярмарками. Трапезу зазвичай готують пісну, оскільки за святковий стіл сідають ще на Святвечір під час Різдвяного посту, що триває. Головною стравою на столі є кутя.

Цей день в історії

У 1610 році були відкриті чотири найбільші супутники Юпітера Галілео Галілеєм.

У 1785 році француз Жан-П’єр Франсуа Бланшар разом з американцем Джоном Джефрісом вперше перетнули Ла-Манш на повітряній кулі.

У 1839 році фізик Франсуа Араго вперше повідомив про винахід Дагером та Ньєпсом дагеротипії. З 1935 року за рішенням ІХ Міжнародного конгресу наукової та прикладної фотографії ця дата вважається днем винаходу фотографії.

1928 року відбувся перший політ літака У-2 («Кукурузник») конструкції Миколи Полікарпова.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні