Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаДачаСекрети вирощування печериць на дачній ділянці: як посадити гриби у відкритий ґрунт

Секрети вирощування печериць на дачній ділянці: як посадити гриби у відкритий ґрунт

Этот материал также доступен на русском языке
Грибівництво – заняття дуже захопливе. На своїй ділянці виростити печериці цілком реально. Урожай своїх грибів буде радувати, якщо дотримуватися певних правил.

Вибір якісної грибниці 

Основою для успішного врожаю грибів є якісна стерильна грибниця, вирощена в промислових умовах. Купувати міцелій краще в теплий період року й уникати його впливу низьких температур під час транспортування. Необхідно пам’ятати, що грибниця має обмежений термін зберігання: від півроку за температури від 0° до +4° до трьох тижнів за температури від +10° до +18°.

Раніше ми писали, як правильно розмістити теплицю на дачній ділянці.

Вирощування печериць у відкритому ґрунті

Печериці можна успішно вирощувати на дачній ділянці у відкритому ґрунті. Однак рівень урожайності значною мірою залежить від погодних умов. Навесні, після танення снігу і прогрівання ґрунту, на ділянці з помірним затінком і захистом від вітру можна створити грибну галявину простим методом: розпушити поверхню землі та розмістити грибний міцелій. Ширина грядки має становити 1-1,5 м, а довжину можна вибрати за бажанням.

Поглиблена грядка для кращого росту

Для оптимального росту грибів потрібно створити злегка заглиблену грядку. Цей метод допомагає зберігати вологу і запобігає різким коливанням температури. 

Процес створення включає: 

  • викопування канави, 
  • укладання дренажного шару, 
  • компостування,
  • ущільнення. 

Грядку необхідно захистити від пересихання або зайвої вологості, використовуючи легкий навіс або шар соломи.

Правильна техніка посадки грибниці

При посадці слід акуратно піднімати компост і розміщувати частини грибного міцелію на глибині 4-5 см. Потім укрити компостом і трохи придавити. Розташовувати посадки слід на відстані 20-25 см одна від одної. Важливо уникати потрапляння води на грибницю під час поливу, щоб уникнути її загнивання.

Догляд і підтримання росту грибної грядки

Через два-три тижні після посадки необхідно вкрити грядку спеціальним покривним ґрунтом товщиною 3-4 см. Це сприятиме утворенню плодових тіл грибів.

Збір врожаю

Перші гриби з’являються через місяць-півтора після посадки. Збір грибів слід проводити, коли плівка між краями капелюшка і ніжкою тягнеться. Необхідно акуратно викручувати печериці з ґрунту, щоб не пошкодити грибницю. Їх можна збирати до того моменту, коли пластинки капелюшка стануть темно-коричневими і плодове тіло почне дрябнути. Перезрілі печериці можуть стати причиною отруєння.

Пенсія 2024: що чекає на пенсіонерів у новому році

Бальна пенсійна система: чи може вона насправді щось змінити – відповідь експерта

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні