Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДачаРозмістіть теплицю на дачній ділянці правильно й отримайте максимальний урожай

Розмістіть теплицю на дачній ділянці правильно й отримайте максимальний урожай

Этот материал также доступен на русском языке
Навіть на невеликих ділянках любителі дачного господарства намагаються встановити теплицю. Адже це забезпечить достатню кількість овочів навесні і достаток продуктів для зимових заготовок.

Щоб ефективніше використовувати сонячну енергію і мінімізувати трудовитрати на вирощування врожаю, ключовим є правильне розташування теплиці по відношенню до сторін світу.

Раніше ми писали про топ-5 помилок при пікіровці помідорів.

Широтне розташування теплиці

Розташування теплиці зі сходу на захід називається широтним. При цьому кожен зростаючий кущ отримує сонячне освітлення протягом більшої частини дня. Оскільки фотосинтез проходить найактивніше в першій половині дня, такий розподіл світла дає змогу рослинам ефективно використовувати і накопичувати енергію від сонця. Проте слід враховувати, що сонце рухається зі сходу на захід, постійно перебуваючи з південного боку, що може призвести до перегріву цієї частини теплиці взимку і нерівномірного накопичення снігу, створюючи нерівномірний тиск на конструкцію теплиці.

Полюсне розташування теплиці

Розташування теплиці з півночі на південь є кращим для більшості дачників. У цьому випадку рослини на південній стороні отримують основне освітлення, в той час як ті, що знаходяться далі на півночі, отримують менше світла. Це може призвести до витягнутості рослин, що знаходяться в тіньовій частині теплиці. Освітлення також може впливати на дозрівання і цвітіння рослин – з південного боку вони можуть розвиватися більш активно і раніше, ніж ті, що знаходяться на півночі.

Напрямок вітру

Важливо враховувати і напрямок вітру при виборі місця розташування теплиці. Переважно, щоб вітер дув у вузьку торцеву частину теплиці, що сприяє більш ефективній циркуляції повітря всередині конструкції.

Тінь

Також під час встановлення теплиці в реальних умовах потрібно врахувати наявність парканів, будинків, дерев або інших об’єктів, які можуть створювати тінь. Це може призвести до необхідності встановити теплицю не зовсім за оптимальним напрямком, але дасть змогу кожній рослині отримати максимальну кількість сонячних променів протягом дня.

Пенсія 2024: що чекає на пенсіонерів у новому році

Кого образили більше: як відрізняються пенсії та стаж «нових» і «старих» пенсіонерів

Нове на сайті