Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвято 2 січня – чому цього дня категорично не можна їсти курку...

Свято 2 січня – чому цього дня категорично не можна їсти курку і яйця

Этот материал также доступен на русском языке
2 січня в Україні відзначають Всесвітній день інтроверта. Православні вшановують пам'ять святого Сильвестра. Іменини відзначають Марк і Петро. У народному календарі Сильвестрів день. Цього дня не потрібно стригти волосся і нігті.

2 січня – яке свято відзначають в Україні

2 січня в Україні та інших країнах з 2011 року святкують Всесвітній день інтроверта. Свято покликане показати, що особливості таких людей є нормою. Інтроверти часто заглиблюються у свої почуття і не бажають ділитися ними з оточуючими. Але це не привід для осуду або насмішки. 

Також 2 січня відзначають Котячий Новий рік. Це незвичайне свято придумали американці Том і Рут Рой. На їхню думку такі дивовижні створіння, як кішки, повинні мати свій окремий Новий рік. Вони вирішили, що цей день ідеальний для святкування, адже більшість власників кішок перебувають удома і можуть присвятити своїм улюбленцям час.

Крім того, 2 січня відзначають День мотивації та натхнення. Саме завдяки їм з’являються нові речі та створюються шедеври мистецтва. Без натхнення наше життя було б сірим і не приносило радості чи задоволення. 

Ще 2 січня в багатьох країнах відзначають Міжнародний день наукової фантастики. Саме цього дня народився відомий американський письменник-фантаст Айзек Азімов. Одними з найвпливовіших авторів наукової фантастики, окрім Айзека Азімова вважають Пола Андерсона, Рея Бредбері, Генрі Каттнера, Лі Брекетт, Джеймса Бліша, Артура Кларка та інших. День наукової фантастики – гарна нагода взяти до рук твір улюбленого автора-фантаста і зануритися у створений ним світ.

2 січня – яке церковне свято 2023 року

Цього дня віряни вшановують пам’ять святого Сильвестра. За часів гонінь на християн Сильвестр не побоявся і прийняв у себе святого сповідника єпископа Тимофія, а після його мученицької смерті поховав його. За це Сильвестра кинули до в’язниці. Звільнився він тільки після смерті правителя-язичника. Папа Сильвестр керував Римською Церквою понад 20 років і помер у глибокій старості. Існує легенда, за якою святителю Сильвестру вдалося здолати морське чудовисько Левіафана, що врятувало людство від кінця світу.

2 січня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто: 

  • стригти волосся і нігті – будуть погано рости,
  • їсти курку і яйця – щастя може втекти з дому,
  • піднімати із землі куряче пір’я – це принесе нещастя. 

Не дозволялося також цього дня довго лежати в ліжку, вставати потрібно було з півнями, тоді в родині буде достаток.

2 січня – що прийнято робити цього дня

Цього дня до святого звертаються з проханнями про зміцнення віри і мир на землі. Цей день прийнято проводити в колі сім’ї та збиратися за спільним столом.

Також у Сильвестрів день заведено чистити курники, обкурювати їх ароматними травами, лагодити сідала і годівниці, щоб захистити домашнього птаха від нечисті та хвороб.

За старих часів цього дня ворожили на цибулі на погоду. Потрібно очистити 12 цибулин, посолити їх і залишити до ранку. Яка цибулина за рахунком буде мокрою – такий місяць буде дощовим. 

2 січня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • півні почали рано вранці співати – прийде відлига;
  • сорока шукає притулку в будинках людей – почнеться хуртовина;
  • мороз стоїть – літо буде спекотним; 
  • іній лежить на деревах – до гарного врожаю;
  • синички почали співати – до затяжних морозів.

2 січня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Марк, Сергій, Кузьма, Модест, Василь і Петро.

Пенсія 2024: що чекає на пенсіонерів у новому році

Вікові надбавки до пенсії: чому багато пенсіонерів їх ніяк не відчули

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні