П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 1 січня – чому цього дня не можна...

Свята та народні прикмети 1 січня – чому цього дня не можна виносити сміття

Этот материал также доступен на русском языке
1 січня в Україні та в усьому світі відзначають Новий рік. Православні вшановують пам'ять святого Василія. Іменини відзначають В'ячеслав і Богдан. У народному календарі Василів день. Цього дня не потрібно ходити в старому, брудному і рваному одязі.

1 січня – яке свято відзначають в Україні

1 січня в нашій країні відзначають і в усьому світі зустрічають Новий рік. Це свято люблять усі і чекають його з нетерпінням, адже в новорічну ніч з 31 грудня на 1 січня трапляються справжнісінькі дива. Новий рік – це найяскравіше, найзагадковіше і найтепліше свято. Кожна людина на планеті від Нового року чогось чекає, на щось сподівається і вірить у щось своє.

Також 1 січня відзначають День всесвітніх молитов за мир, заснований Папою Римським Павлом IV 1967 року. Священики цього дня звертаються до вірян із посланням і закликають припинити ворожнечу та боротися з будь-якими проявами насильства.

Крім того, 1 січня День похмілля. Безумовно, Новий рік – це серйозний привід, щоб від душі повеселитися. Іноді, на превеликий жаль, ми не розраховуємо свої сили і вживаємо в Новорічну ніч алкоголю більше, ніж потрібно. Якщо хтось сьогодні страждає від похмілля, то, ймовірно, минулої ночі він добре повеселився, але ж це, насправді, чудово! 

1 січня – яке церковне свято 2023 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять святого Василя Великого. Він, не боячись переслідувань, захищав православну віру і виступав із проповідями, за що здобув високу повагу і велику любов. Після себе Василь залишив богословські праці – бесіди на різні псалми, твори на захист вчення про Святу Трійцю, книги про Хрещення та інші. Також святому приписують винахід іконостасу, авторство численних проповідей і молитов.

Також цього дня віряни вшановують Обрізання Господнє, яке вважається в православній церкві великим святом і припадає на восьмий день після свята Різдва Христового.

1 січня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто важко працювати в цей день, інакше рік буде нелегким. Також не можна:

  • виносити сміття, можна накликати біду,
  • зустрічати Новий рік у боргах,
  • ходити в старому, брудному і рваному одязі.

З давніх-давен люди вірять – як зустрінеш новий рік, так його і проведеш, тому не варто сьогодні сваритися, плакати, згадувати старі образи.

1 січня – що прийнято робити цього дня

Цього дня до святого Василя звертаються з проханнями про захист від бід, хвороб і злих людей. Святий допомагає знайти душевний спокій і вважається покровителем учнів, а також свинарів.

Цього дня заведено збиратися з рідними та близькими за спільним столом, бажати один одному здоров’я, добра і миру, просити прощення, відпускати образи. 1 січня добре допомогти нужденним – люди здавна вірять, що в такий спосіб стають ближчими до Бога й очищаються від гріхів.

За народними прикметами у Василів день першим поріг будинку має переступити чоловік, ще краще, якщо він буде світловолосим – тоді в домі буде щастя й успіх.

Одна з традицій Васильєва дня – посівання, коли хлопчики-підлітки, набравши зерен, ходять по домівках і розкидаючи зерно, бажають господарям здоров’я і багатства. Вимітати таке зерно не можна – воно вважається оберегом. Через деякий час його потрібно зібрати, а навесні посадити. 

Також 1 січня прийнято загадувати бажання – вважається, що все загадане збудеться.

1 січня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • ожеледиця на дорогах – буде великий урожай;
  • із самого ранку йде сніг – снігопади будуть до самої весни;
  • молодик на небі світить – буде велика повінь;
  • зірки яскраві вночі – йдуть сильні морози.

Якщо на Василя йде сильний сніг – влітку буде тепла погода, відлига вказує на прохолодне літо.

1 січня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Григорій, Петро, Трохим, Платон, Микола, Іван, В’ячеслав, Богдан, Олександр, Федот і Василь.

Свято чи будні: як українські пенсіонери зустрічатимуть Новий рік – відеоопитування

Кого образили більше: як відрізняються пенсії та стаж “нових” і “старих” пенсіонерів

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні