Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатУ районних центрах та селах почали виписувати серйозні штрафи водіям: за що...

У районних центрах та селах почали виписувати серйозні штрафи водіям: за що карають

Этот материал также доступен на русском языке
Через подорожчання вартості палива багато українців або обмежують пересування автомобілем, пересідаючи на громадський транспорт, або обирають економічніші види серед засобів пересування. Особливо це актуально у селах та невеликих містах, районних центрах.

Але перш ніж пересідати на такий транспорт, потрібно ретельно ознайомитися з правилами його експлуатації.

Так, юристи Дорожнього адвоката розповіли про те, що в Україні почастішали випадки складання штрафів на водіїв мопедів та скутерів.

Раніше ми розповідали, в яких випадках водієві доведеться заплатити штраф за бампер.

Юристи розповіли про випадок із водієм мопеда, який був оштрафований на 40 800 гривень та позбавлений права керування транспортним засобом на п’ять років.

У чому полягало правопорушення?

Адже багато українців керують мопедом без жодних документів.

Справа в тому, що для управління мопедом юридичною необхідністю є наявність водійської категорії “А1”. А це означає, що, якщо у вас є категорія водія “В”, “С” або “А”, то керувати мопедом ви просто не маєте права.

Недотримання цього правила тягне за собою суворі санкції, включаючи значні штрафи та втрату прав на управління мопедом.

У статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачається, що управління мопедом без категорії “А1” тягне за собою штраф у розмірі 3400 гривень.

При повторному порушенні протягом року сума штрафу збільшується до 40 800 гривень, також підключається позбавлення права керування транспортними засобами на строк від п’яти до семи років.

Тому ігнорування відповідної категорії водія для керування мопедом може мати досить серйозні наслідки, які неабияк б’ють по кишені.

Але відразу внесемо ясність: наявність водійської категорії необхідні тільки для керування мопедом або скутером з об’ємом двигуна більше 50 кубічних сантиметрів, і потужністю понад 3 кВт. Якщо мопед чи скутер оснащений двигуном меншої потужності, то жодних прав отримувати не потрібно.

Нове на сайті