Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 19 грудня – п'ять важливих заборон сьогоднішнього дня

Свята та народні прикмети 19 грудня – п’ять важливих заборон сьогоднішнього дня

Этот материал также доступен на русском языке
19 грудня в Україні відзначають День адвокатури. Православні вшановують пам'ять преподобного Іллі Печерського. Іменини відзначають Григорій і Тимофій. У народному календарі – день Іллі Муромця. У цей день не потрібно ображати інших або радіти їхньому горю.

19 грудня – яке свято відзначають в Україні

19 грудня з 2002 року в нашій країні святкують День адвокатури. Цього дня вітають тих, чия місія полягає в захисті прав і свобод українців. Це також можливість оцінити важливу роль адвокатів у побудові правової держави. 

Ще сьогодні відзначають Міжнародний день допомоги бідним, створений з ініціативи ООН 1992 року. Цього дня постарайтеся допомогти комусь, хто цього потребує, якщо у вас є така можливість. Найголовніше – зробити це від душі і не шкодувати про віддане. 

Крім того, 19 грудня в багатьох країнах святкують День льодяників. Знайдіть сьогодні прозору вазу або просто банку з широким горлечком і наповніть її льодяниками. Це створить вам і вашим близьким атмосферу свята і подарує чудовий настрій.

19 грудня – яке церковне свято 2023 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять мучеників Боніфатія, Прова і Аріса, святителя Григорія Омирітського і преподобного Іллі Печерського.

Ілля Печерський став прототипом богатиря часів Київської Русі Іллі Муромця, який згадується в стародавніх легендах.

Відомо, що з дитинства Ілля був паралізований, але в 33 роки його зцілили три старці. Пізніше вчені підтвердили пошкодження хребта в Іллі Печерського, через які він міг бути паралізований. Також було виявлено свідчення його бойових поранень і дуже розвиненої мускулатури. 

Легенди кажуть, що Ілля Муромець після одужання став справжнім богатирем, вирізнявся небаченою силою і бився заради справедливості. Згодом він прийняв постриг. Мощі святого перебувають у Києво-Печерській лаврі. 

19 грудня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • ображати інших або радіти їхньому горю – самі будете сумувати;
  • ходити в боржниках – потрібно роздати борги, інакше й наступного року вони будуть вас переслідувати;
  • приходити в гості з порожніми руками – посваритеся з господарями будинку.

Наші пращури вірили, що цього дня не слід займатися роботою, бо Ілля понад 30 років “просидів на печі”, а прибирання, рукоділля і важка робота можуть надовго віднадити від будинку удачу. Цього дня не можна також не можна пришивати ґудзики і виносити сміття.

Також цього дня не варто вживати міцні напої, оскільки мученик Воніфатій протегує непитущим. 

З 18 по 24 грудня триває найсуворіший тиждень Різдвяного посту, тому заборонено спиртне і скоромну їжу, а також різні розваги. Тим, хто постить, цього дня можна їсти гарячу їжу без олії.

19 грудня – що прийнято робити в цей день

Святий Воніфатій вважається охоронцем тверезості, його заведено просити про лікування алкоголізму і позбавлення від шкідливих звичок.

Преподобний Ілля здавна протегує слабким і знедоленим, а також людям військових професій. До нього звертаються з благаннями про захист військових і про зцілення дітей і тих, хто страждає від травм хребта і паралічу.

19 грудня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, яка буде погода найближчим часом і який чекати врожай:

  • день холодний і ясний – хліб добре народить;
  • мороз стоїть суворий – травень буде непогожим; 
  • вітер сильний – буде багато горіхів;
  • ніч зоряна ніч – гарному врожаю ягід;

19 грудня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Григорій, Ілля та Тимофій.

По-новому чи по-старому: якого числа пенсіонери відзначатимуть Різдво – відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні